Mobiler
10 bluffmeddelanden som även experter faller för
Tror du att du kan avslöja ett bluffmeddelande? Här är 10 exempel som är så övertygande att även säkerhetsexperter har klickat.

Tror du att du kan avslöja ett bluffmeddelande? Tänk igen. Moderna bedragare gör sina meddelanden så övertygande att till och med säkerhetsexperter ibland går i fällan.
Här är 10 exempel som lurat till och med de mest erfarna.
”Ditt paket kunde inte levereras – välj ny leveranstid”

En SMS från ”PostNord”, ”DHL” eller liknande där du ombeds bekräfta leverans. Länken leder till en falsk sida där du ska logga in eller betala. Allt ser trovärdigt ut – inklusive logotyper och design.
”Vi har upptäckt misstänkt aktivitet på ditt konto”

En e-post från ”banken” eller ”Swish” som påstår att någon försökt logga in. Du uppmanas att klicka på en länk för att säkra kontot. I verkligheten loggar du in på en kopia och lämnar ifrån dig allt.
”Ditt e-postkonto kommer att stängas – bekräfta nu”

Ett mejl som säger att din Gmail, Outlook eller iCloud är på väg att stängas. Klicka här för att behålla kontot. Sidan är en kopia som samlar in ditt användarnamn och lösenord.
”Din skatteåterbäring är klar – hämta pengarna nu”

Under deklarationstider florerar falska Skatteverket-meddelanden. Du lockas med att du har pengar att hämta, men länken leder till en falsk BankID-sida.
”Någon försökte återställa ditt lösenord”

En bluff som spelar på oro. Du uppmanas att klicka för att stoppa åtgärden. Men länken för dig till en sida som fiskar efter dina inloggningsuppgifter.
”Hej, är det du i den här videon?”

En chatt från en vän via Messenger eller WhatsApp med en länk till en video. Du klickar, loggar in och plötsligt har angriparen tillgång till hela din kontaktlista.
”Vi har filmat dig och har ditt lösenord”

Ett utpressningsmejl som påstår att din kamera blivit hackad. För att skrämma dig använder de ett gammalt läckt lösenord. De kräver att du betalar för att inte bli ”exponerad”.
”Grattis! Du har vunnit ett presentkort från Elgiganten/Coop/Zalando”

Du ska bara betala frakten. Men sidorna samlar in dina kortuppgifter. Det hela ser seriöst ut och spelar på glädje i stället för rädsla.
”Bekräfta dina uppgifter för att behålla ditt jobbsökarkonto”

E-post som ser ut att komma från LinkedIn eller Arbetsförmedlingen. Du klickar och ger angriparen tillgång till din yrkesprofil.
”Din BankID-verifiering har gått ut – klicka för att återaktivera”

Med BankID:s design och språk skickas du till en falsk inloggningssida. Det är en av de svåraste bluffarna att avslöja eftersom den visuellt ser äkta ut.