Elbilar
Tesla anklagas för att manipulera bilarnas mätarställning
Förare menar att företaget skyndar på miltalen för att slippa reparationskostnader.

Tesla hamnar återigen i blåsväder – den här gången för att ha påståtts fuska med fordonens mätarställningar.
En ny grupptalan har lämnats in i Kalifornien, där bilägare anklagar elbilstillverkaren för att medvetet få mätarna att visa högre körsträckor än vad som faktiskt körts. Syftet? Att slippa stå för dyra reparationer inom garantiperioden.
LÄS MERA: Tesla har knäckt batterikoden – sänker kostnaderna med egen tillverkning
Bilägare: Mätaren rusade trots låg körning
Nyree Hinton, huvudpersonen bakom stämningen, köpte en Tesla Model Y från 2020 i december 2022. Bilen hade då 36 772 miles på mätaren. Men enligt Hinton ökade mätaren med omkring 72 miles per dag – trots att han bara körde cirka 20 miles dagligen.
Han jämförde med andra bilar han äger och menar att Teslans mätare gick minst 15 procent för snabbt. Det ledde till att bilens 50 000-miles-garanti tog slut tidigare än väntat. När fjädringssystemet senare gick sönder fick Hinton själv betala en reparation på över 10 000 dollar, skriver Engadget.
LÄS OCKSÅ: Samsung och ChatGPT: AI-revolutionen når TV-skärmen
Algoritmer styr – inte faktiskt körda mil
I sin stämningsansökan påstår Hinton att Tesla använder algoritmer baserade på förbrukning, körstil och andra okända faktorer – istället för verklig körsträcka. Detta ska ha lett till att många förare i Kalifornien fått sina garantier att upphöra för tidigt.
Enligt dokumenten omfattar stämningen över en miljon fordon. Hinton kräver kompensation för sig själv – men också straffskadestånd som ska gälla för alla Tesla-förare i delstaten.
Tesla nekar till anklagelserna – men kritiken växer
Tesla har tillbakavisat alla påståenden. Samtidigt fylls elbilsforum och Reddit-trådar av vittnesmål från förare som misstänker att något inte står rätt till med deras mätare.
Det är heller inte första gången Tesla får kritik för att tänja på sanningen. Tidigare har företaget anklagats för att överdriva bilarnas räckvidd – och för att ha ett internt “Diversion Team” som stoppade serviceärenden kopplade till just räckviddsproblem.
LÄS OCKSÅ: Musk styr med järnhand – techbranschen vågar inte protestera