Följ oss här

Säkerhet

7 gånger vanliga människor blev hackade: bara för att de klickade på en länk

Det började med ett klick – och slutade med en tom bankkonto eller kapad identitet. Här är sju riktiga exempel på hur lätt det är att bli hackad. Kunde det ha hänt dig?

Publicerad

d.

Att klicka på en länk kan verka oskyldigt. Men ibland är det precis vad bedragare trenger for att ta över din e-post, din bank och hela ditt digitala liv.

Här är sju verkliga exempel på hur helt vanliga människor blev lurade – och vad det kostade dem.

“Paketet kunde inte levereras” – och så var pengarna borta

Foto: ilker isbilir / Shutterstock.com

En kvinna i 50-årsåldern fick ett SMS från “PostNord” om att ett paket var försenat och krävde en liten avgift. Hon klickade på länken och fyllde i sina kortuppgifter. Några timmar senare var kontot tömt – bedragarna använde en falsk betalningssida.

“Se vem som taggat dig” – Facebook-fällan

Foto: Wachiwit / Shutterstock.com

En ung man fick ett Messenger-meddelande från en vän: “Haha, är det här du?” När han klickade blev han ombedd att logga in igen – men sidan var falsk. Kort därpå användes hans konto till att sprida samma länk till andra.

“Vi har hittat ett fel på ditt konto” – falskt bankmejl

Foto: pathdoc / Shutterstock.com

En pensionär fick ett e-postmeddelande från sin “bank” som bad honom klicka för att uppdatera sin säkerhetsinformation. Det gav bedragarna tillgång till både BankID och internetbanken – och pengarna fördes snabbt utomlands.

“Bekräfta din åtkomst – annars spärras kontot”

Foto: theshots.co / Shutterstock.com

En stressad småbarnsförälder fick ett mejl från vad som såg ut att vara Google. Hon klickade på länken för att “säkerställa” tillgången till sin e-post – och därmed fick angriparna tillgång till både Gmail, foton och Google Drive.

“Gratis presentkort från ICA!” – och lönen försvann

Foto: hodim / Shutterstock.com

En man klickade på ett Facebook-inlägg om ett exklusivt presentkort. Länken ledde till ett formulär där han lämnade sina uppgifter. Kort därefter användes de till identitetsstöld och lån i hans namn.

“Du har fått en bot – betala nu”

Foto: janews / Shutterstock.com

En man fick ett mejl från “Skatteverket” med en uppmaning att betala en obetald bot. Han följde länken och betalade – men pengarna gick till bedragare. Hans uppgifter användes senare för att försöka ta sig in i hans bank.

“Ditt konto har blivit hackat – klicka här för att säkra det”

Foto: MVelishchuk / shutterstock.com

Ironiskt nog blev en kvinna hackad genom det hon trodde var en varning. Ett popup-fönster dök upp medan hon surfade, och bad henne skydda sitt konto. Hon klickade – och laddade omedvetet ner en app som gav bedragarna full tillgång till hennes mobil.

Annons