Säkerhet
GPS eller förtroende? Föräldrar spårar sina barn – men till vilket pris?
Allt fler föräldrar använder GPS för att följa sina barns rörelser. Men vad gör det med barnens känsla av tillit och frihet?

Fler och fler föräldrar använder mobilens GPS-funktion för att hålla koll på var deras barn befinner sig. En ny undersökning från DR:s Ultra Nyt, gjord av Epinion, visar att sex av tio barn mellan 9 och 14 år uppger att deras föräldrar ibland eller ofta spårar dem.
LÄS OCKSÅ: WhatsApp slutar fungera på fler iPhones – detta gäller från maj
Barn känner sig övervakade
Barnrättsorganisationen i Danmark Børns Vilkor är kritisk till utvecklingen. De menar att GPS-spårning lätt kan kännas som övervakning snarare än omsorg. Enligt Ida Hilario, barnexpert på organisationen, kan det skada barnens möjlighet att utveckla självständighet.
– ”Det är avgörande för barn och unga att få träna på att klara sig själva – utan att mamma och pappa vet exakt var de är hela tiden”, säger hon.
Hon betonar också att det är en viktig del av föräldraskapet att våga släppa taget och ge barnet utrymme att stå på egna ben, skriver MereMobil.dk.
LÄS OCKSÅ: Teslas lågprisbil skjuts upp – drömbilen får vänta till 2026
När barn ljuger om var de är
Undersökningen visar också att 37 procent av barnen har ljugit för sina föräldrar om var de varit. Det tyder på att tilliten inte alltid är ömsesidig – men det är inte säkert att övervakning är lösningen.
Enligt Børns Vilkår kan överdriven kontroll i stället leda till sämre kommunikation och större avstånd mellan föräldrar och barn.
En bättre väg: prata om det
Organisationen uppmanar i stället till öppna samtal i familjen. Målet bör vara att bygga upp en tillitsfull relation, där barnet stegvis får mer ansvar och frihet – utan att känna sig övervakad.
Balansen mellan trygghet och frihet är inte enkel. Men kanske är det just den balansen vi behöver bli bättre på att prata om, både i hemmen och i samhället.
Läs också: Nytt prisras på elbilar väntas – Tesla och kinesiska tillverkare avvaktar rätt tillfälle