Teknologi
Så stjäl cyberbrottslingar dina bilder: metoder du bör känna till
Så stjäl cyberbrottslingar dina bilder 2025 – känner du till knepen?

Bilder på telefoner, sociala medier och molntjänster har blivit attraktiva mål för cyberbrottslingar. Under 2025 har hackare utvecklat nya och mer avancerade metoder för att komma åt dina privata bilder – ofta utan att du märker det.
Här är 10 av de vanligaste metoderna just nu som du bör känna till för att skydda dina digitala minnen.
Phishing-mejl som ser ut att handla om bilddelning

Cyberbrottslingar skickar mejl som ser ut att komma från kända tjänster som Google Photos eller Dropbox. Du lockas att klicka på en länk och lämna dina inloggningsuppgifter, vilket ger dem kontroll över ditt konto.
Infekterade appar med åtkomst till bilder

Många gratisappar ber om åtkomst till din kamerarulle. Vissa av dessa appar är skapade för att i hemlighet samla in dina bilder och skicka dem vidare till kriminella.
Läs också: Nvidia passerade 4 000 miljarder dollar
Falska Wi-Fi-nätverk

Hackare sätter upp gratis Wi-Fi på caféer och offentliga platser. När du kopplar upp dig kan de övervaka trafiken och komma åt bilder och annan information på din enhet.
Intrång i molntjänster

Molntjänster är populära mål för stora hackerattacker. Även om du har ett starkt lösenord kan dina bilder bli utsatta om själva tjänsten hackas.
Dold skadlig kod på webbplatser

Vissa webbplatser installerar skadlig kod på din dator eller telefon så snart du besöker dem. Denna kod kan ge åtkomst till dina bildmappar.
Social engineering-attacker

Cyberbrottslingar utger sig för att vara personer du litar på och lurar dig att själv skicka bilder – ofta genom att kapa en väns konto.
Läs också: Apple vill köpa F1-rättigheterna
Svaga lösenord i bildappar

Många använder enkla lösenord till flera appar, vilket gör det lätt för hackare att ta sig in. Svaga lösenord är fortfarande en av de största orsakerna till datastöld.
Utnyttjande av rättigheter i sociala medier

När du registrerar en profil eller deltar i quiz på sociala medier accepterar du ofta åtkomst till dina bilder utan att tänka på det. Kriminella bakom dessa appar utnyttjar detta för att samla in bilder.
Datainsamling via onlinespel

Många populära småspel och quiz online ber om åtkomst till dina bilder som en "del av spelupplevelsen" – men i själva verket sparas bilderna och missbrukas.
Falska supportkontakter

Du blir kontaktad av någon som utger sig för att vara "support" för en app du använder. De ber dig ge åtkomst eller dela skärm, och kopierar därefter dina privata bilder.
Läs också: Samsung fortsätter med galna priser
Läs också: Håll inne knappen – då avslöjar WhatsApp en dold funktion du inte visste fanns