Följ oss här

Elbilar

Elbilar gör fler åksjuka – nu vet forskarna varför

Allt fler svenskar känner sig yra i elbilen – här är förklaringen som överraskar.

Publicerad

d.

Elbil
Minerva Studio / Shutterstock

Svimfärdig, illamående eller en snurrande känsla i huvudet – flera svenska elbilsförare har börjat uppleva just det efter att ha bytt till en tyst och klimatsmart bil.

Fenomenet väcker nu intresse även hos svenska forskare, som vill förstå varför just elbilar tycks trigga åksjuka hos fler än tidigare.

Elbilens körsätt påverkar vår balans

Det handlar inte om att bilen är trasig eller dåligt byggd – utan om hur kroppen reagerar på de nya rörelsemönstren i elbilar. Kraftig acceleration, plötsliga inbromsningar vid regenerering och den tysta körningen kan lura kroppens balanssystem.

– ”Det är rörelser vi inte är vana vid – och det påverkar balansen,” säger läkaren Mads Klokker, specialist på hörsel och balans, som deltar i ett forskningsprojekt i Danmark enligt TV2 Kosmopol

När våra ögon och balansorgan i innerörat får olika signaler om hur vi rör oss, uppstår en konflikt i hjärnan. Resultatet? Kvalme, yrsel – och ibland till och med kräkningar.

Ovanligt i vanliga bilar – men ökar med el

Vanliga bilar med motorljud och jämn bromsning ger kroppen andra signaler. Men i elbilen är det ofta tyst, och informationen från digitala skärmar kan förstärka känslan av att något inte stämmer.

LÄS OCKSÅ: Samsung och ChatGPT: AI-revolutionen når TV-skärmen

Fenomenet har väckt uppmärksamhet i både Danmark och Sverige, i takt med att elbilar blir allt vanligare. Och det är inte bara privatpersoner som påverkas – även svenska poliser har rapporterat liknande symptom efter att ha börjat köra elbil i tjänsten.

Forskning pågår – kan ge nya lösningar

I Sverige finns sedan tidigare forskning kring transportsjuka, och flera experter följer nu utvecklingen noga. Med erfarenheter från våra grannländer kan även svenska universitet och sjukhus snart kopplas in för att fördjupa förståelsen för elbilsrelaterad åksjuka, skriver SVT Nyheter

LÄS OCKSÅ: Musk styr med järnhand – techbranschen vågar inte protestera

På sikt hoppas man kunna utveckla metoder som kan hjälpa dem som drabbas, till exempel genom ny teknik, särskild träning eller läkemedel.

Du är inte ensam – och det går över

Den som mår illa i elbil är långt ifrån ensam. Det viktiga är att veta att åksjukan oftast försvinner så snart färden är över. Tills vidare kan det hjälpa att titta ut genom fönstret, undvika att stirra på skärmar och ta regelbundna pauser.

Forskningen är i gång – och snart kanske din kropp också lärt sig köra elbil, utan att må illa.

"Håller koll på tekniken, innovationerna och nyheterna som förändrar världen – och delar det viktigaste med dig. Kort, koncist och alltid aktuellt."

Annons