Nyheter
Steve Jobs hatade ja-sägare – men visste när han skulle vara tyst
Pixar-grundaren avslöjar varför Jobs sparkade styrelsemedlemmar och valde att inte delta i kreativa diskussioner.

Steve Jobs var inte bara känd för att bygga Apple till ett av världens mest värdefulla företag – hans inflytande på Pixar Animation Studios var också enormt.
Men det kom med ett pris: han tolererade inte ja-sägare, och hans starka personlighet formade hur både styrelser och kreativa team fungerade.
Inga ja-sägare vid bordet
Pixars medgrundare Ed Catmull berättar i en intervju för Steve Jobs-arkivet om hur Jobs ställde krav på sina närmaste. När Pixar börsnoterades och fick en officiell styrelse, dröjde det inte länge förrän Jobs sparkade två ledamöter. Anledningen? De höll alltid med honom.
Enligt Catmull ansåg Jobs att om någon aldrig säger emot, bidrar de inte heller med något värdefullt. För honom handlade ledarskap inte om att få medhåll, utan om att omges av människor som vågade säga ifrån, skriver AppleInsider.
Starka röster – men tyst i början
På Pixar fanns en intern grupp kallad ”Braintrust”, som samlades för att ge feedback på filmer under produktion. Diskussionerna var ofta intensiva men alltid fokuserade på sakfrågor, inte personangrepp. Jobs deltog dock aldrig i dessa möten – och det var ett medvetet beslut.
LÄS OCKSÅ: Fyra tecken på att ditt Google-konto är i fara
Catmull bad Jobs att hålla sig borta, eftersom hans blotta närvaro kunde påverka hela dynamiken. I dessa möten fanns en regel: de mäktigaste i rummet skulle vara tysta de första tio minuterna, så att alla röster kunde bli hörda. Jobs visste att han inte kunde prata utan att dominera samtalet – och han accepterade det.
När han pratade, lyssnade alla
Jobs såg istället filmerna tillsammans med styrelsen eller under Disneys granskningar (efter uppköpet), och gav sin feedback vid dessa tillfällen. Då sa han ofta:
”Jag är ingen filmregissör. Ni kan ignorera allt jag säger.”
Men enligt Catmull var hans kommentarer kraftfulla. Även om han inte sa något som Braintrust inte redan tagit upp, träffade hans ord som en ”knytnäve i magen”. Jobs var, kort sagt, omöjlig att ignorera.
LÄS OCKSÅ: Glöm slöscrollandet – den här appen gör din fritid mer meningsfull
Att ha fel var aldrig ett nederlag
Ett annat exempel på hans ledarskapsstil kommer från regissören John Chu, som minns hur Jobs under en iMac-presentation sa:
”Vi gjorde ett misstag. Vi borde haft en CD-brännare. Vi är åtta månader efter – men vi ändrar det idag.”
Att erkänna fel offentligt var ovanligt för Jobs, men för honom fanns det inget värde i att hålla fast vid ett misstag. Catmull menar att detta var en av hans största styrkor – att han vågade ändra sig snabbt.
Ledarskap genom förändring
Medan många tror att man måste ha rätt för att vara en bra ledare, ansåg Jobs – enligt Catmull – att den verkliga styrkan låg i att kunna lyssna, tänka om och fatta nya beslut. Och kanske är det just därför hans arv fortfarande lever – både inom teknik och film.