Säkerhet
Experter varnar: Sluta spara lösenord i webbläsaren – här är varför det är en dålig idé
Att spara lösenord i webbläsaren känns bekvämt, men kan öppna dörren för dataläckor och intrång. Här är varför du bör välja ett säkrare alternativ.

Lösenord direkt i webbläsaren – en snabb lösning med risker
När du surfar i Chrome, Safari eller Edge, dyker ofta frågan upp: Vill du att webbläsaren sparar dina lösenord? Det låter lockande – allt samlat, snabbt åtkomligt, och kopplat till ditt Google- eller Apple-konto. Men bakom bekvämligheten gömmer sig flera säkerhetsproblem.
LÄS OCKSÅ: Mobilanvändare varnas: Radera dessa appar omedelbart
Webbläsarens inbyggda lösenordshantering är sällan byggd med maximal säkerhet i fokus. Många användare aktiverar dessutom synkronisering mellan olika enheter, vilket innebär att dina inloggningsuppgifter lagras i molnet och blir åtkomliga från flera platser. Praktiskt – men också sårbart.
Fler enheter = fler öppningar för intrång
När lösenord synkroniseras mellan dator, mobil och surfplatta ökar antalet möjliga intrångspunkter. Allt en angripare behöver är tillgång till någon av dina enheter – eller till ditt Google- eller Apple-konto. Det gör dig extra utsatt, särskilt om du inte använder tvåfaktorsautentisering, skriver sajten Trend.
LÄS OCKSÅ: Nästa Galaxy-chock: Därför kan du ångra ditt köp av S25 redan i veckan
I motsats till detta lagrar dedikerade lösenordshanterare ofta information lokalt och krypterat – ett betydligt säkrare alternativ.
Automatisk ifyllning kan vara en fälla
Webbläsare fyller ofta i dina användarnamn och lösenord automatiskt. Det sparar tid, men innebär också att andra som använder din enhet – eller som får tillgång till den via fjärrstyrning – kan logga in på dina konton utan att veta dina uppgifter.
Du kanske inte märker något. Det räcker att du lånat ut datorn till en vän, eller lämnat mobilen utan skärmlås en stund.
Webbläsaren vet redan mycket – varför ge den ännu mer?
Din webbläsare samlar in mängder av data: historik, adresser, telefonnummer och mycket mer. När du dessutom sparar dina lösenord där, skapas en digital samlingsplats med mycket känslig information. Vid ett dataintrång kan allt detta hamna i orätta händer.
Och även om webbläsaren använder kryptering, är den ofta inte lika stark som den i specialiserade verktyg. Hackare vet exakt var dessa filer finns – och hur de ska ta sig in.
LÄS OCKSÅ: Pixel springer ifrån – Android-sårbarhet lämnar andra mobiler i sticket
Lösenordshanterare erbjuder bättre skydd
Många lösenordshanterare har inbyggda säkerhetsfunktioner, som att kräva en huvudlösenkod varje gång du vill se eller använda dina uppgifter. De flesta har också stöd för tvåfaktorsautentisering, vilket gör det mycket svårare för obehöriga att ta sig in.
Vissa program varnar även om dina lösenord är svaga, återanvända eller har läckt i dataintrång.
Undvik de vanligaste fallgroparna
Det finns förstås bättre och sämre lösenordshanterare. Välj ett som kräver att du loggar in på nytt efter en viss tid av inaktivitet. Det kan kännas omständligt – men ger ett extra skyddslager.
Tänk också på att aktivera tvåfaktorsautentisering och att aldrig spara huvudlösenordet på samma plats som dina andra uppgifter.