Följ oss här

Nyheter

Spionskandalen som kostar miljarder – WhatsApp vinner historisk rättstvist mot NSO Group

Efter fem års rättsstrid har ett amerikanskt jurybeslut tvingat det ökända israeliska företaget NSO Group att betala över 1,7 miljarder kronor i skadestånd till WhatsApp. Detta efter att NSO hackat över 1 400 användare med sitt ökända spionprogram Pegasus.

Publicerad

d.

Whats app mobil
Shutterstock

Ett historiskt domslut mot spionindustrin

Det är första gången ett techbolag vinner i rätten mot ett företag bakom kommersiell spionvara. WhatsApp, som ägs av Meta, stämde NSO Group 2019 efter att ha upptäckt att företaget använt en sårbarhet i appens samtalsfunktion för att infektera användares mobiler – utan att de ens behövde svara.

NSO Group tvingas nu betala cirka 167 miljoner dollar i straffskadestånd och nära en halv miljon i kompensation. Enligt WhatsApp gick stora resurser åt till att hantera attackerna, åtgärda säkerhetshålet och skydda sina användare, skriver TechCrunch

“Ett viktigt steg för allas säkerhet”

– Vår domstolsprocess har skrivit historia som den första segern mot olaglig spionprogramvara som hotar allas säkerhet och integritet, sa WhatsApps talesperson Zade Alsawah i ett uttalande.

Rättsprocessen har också lett till att namn på flera av NSO:s kunder och offren för attackerna avslöjats. Bland måltavlorna fanns journalister, aktivister och dissidenter runt om i världen.

NSO öppnar för överklagan

NSO Group, som gjort sig kända för att sälja spionverktyg till regimer världen över, har meddelat att de kan komma att överklaga. Företagets talesperson Gil Lainer sa att de “kommer att granska domen noggrant och vidta lämpliga rättsliga åtgärder”.

Men för WhatsApp, och för många som länge kämpat mot kommersiell spionteknik, är detta en stor seger. Will Cathcart, chef för WhatsApp, kallade det hela en “väckarklocka” i en tidigare debattartikel och betonade att företaget inte kommer tolerera att deras plattform används för övervakning.

Slag mot en hel industri

John Scott-Railton från Citizen Lab, som forskat på spionprogram i över ett decennium, beskrev domslutet som en milstolpe:

– Det här visar att företag som NSO, som gör miljoner på att hjälpa diktaturer att hacka människor, inte längre kan gömma sig. Juryn såg igenom alla försök att slingra sig. Det här är en svidande förlust för en bransch som i åratal agerat i skuggorna, sa han till TechCrunch.

"Håller koll på tekniken, innovationerna och nyheterna som förändrar världen – och delar det viktigaste med dig. Kort, koncist och alltid aktuellt."

Annons