Följ oss här

Bilar

10 bilmyter du fortfarande tror på: men som inte stämmer

Gamla bilråd kan bli dyra i längden. Här är 10 bilmyter du fortfarande tror på – men som tekniken sedan länge har motbevisat.

Publicerad

d.

Bilar har alltid varit omgivna av gamla sanningar och halvsanningar – men många av dem har spelat ut sin roll. Ny teknik och förändrade körvanor har gjort att det vi trodde var rätt förr, faktiskt kan vara direkt fel i dag.

Här är 10 bilmyter du kan sluta tro på – för din egen säkerhets og plånboks skull.

Du måste varva bilen i tomgång på vintern

Foto: Varavin88 / Shutterstock.com

Det gällde förr, men moderna bilar behöver inte stå och gå i 10 minuter. Det sliter på motorn och ökar bränsleförbrukningen. Bättre är att starta och köra lugnt – bilen värms snabbare och mår bättre.

Dieselbilar är alltid billigare i drift

Foto: Sue Thatcher / Shutterstock.com

Inte nödvändigtvis. Om du mest kör korta sträckor i stadstrafik kan dieselmotorn bli en dyr historia. DPF-filter, höga skatter och dyr service gör att bensin eller el kan vara billigare på sikt.

Elbilar kan inte bogseras

Foto: Aliaksei Kaponia / Shutterstock.com

Fel. De kan bogseras – men inte hur som helst. Vissa modeller skadas om hjulen snurrar fritt under bogsering. Ofta krävs bärgning med hjulen i luften eller på lastbil. Annars riskerar du dyra skador.

Lufttryck i däcken spelar ingen större roll

Foto: Noin90650 / Shutterstock.com

Fel. För lågt eller för högt tryck påverkar både bromssträcka, väggrepp och däckens livslängd. Dessutom ökar bränsleförbrukningen. Kolla lufttrycket regelbundet – inte bara när lampan tänds.

Fler hästkrafter = snabbare bil

Foto: Veyron Photo / Shutterstock.com

Inte alltid. En lätt bil med bra växellåda och vridmoment kan köra ifrån en tyngre bil med fler hästkrafter. Acceleration handlar om mer än bara siffror.

Elbilar behöver inget underhåll

Foto: Viktoriia Hnatiuk / Shutterstock.com

Delvis sant – men det finns ändå saker att tänka på: bromsar som rostar, däck som slits snabbare, kylsystem som ska kontrolleras och programvara som måste uppdateras. Elbilar kräver mindre – men inte noll – underhåll.

Självparkerande bilar är alltid säkrare

Foto: Dmitriy Sinchenko / Shutterstock.com

Systemen är imponerande, men de kan göra fel. De fungerar dåligt i snö, vid kantsten eller i trånga utrymmen. En skicklig förare kan ofta parkera bättre och snabbare själv.

Hög mätarställning betyder dålig bil

Foto: Pormezz / Shutterstock.com

Inte nödvändigtvis. En bil som fått regelbunden service och skötts väl kan gå i flera hundra tusen kilometer. Det viktiga är historiken – inte bara siffran på mätaren.

SUV:ar är alltid säkrare än småbilar

Foto: Jonathan Weiss / Shutterstock.com

Stora bilar känns trygga, men har högre tyngdpunkt och kan vara svårare att manövrera i en nödsituation. Många småbilar har bättre krocktestresultat och är mer stabila i undanmanövrar.

Större motor = längre livslängd

Foto: Mike Mareen / Shutterstock.com

En vanlig missuppfattning. En liten motor som fått rätt olja och skötts ordentligt kan hålla längre än en stor motor som körts hårt. Underhåll är viktigare än volym.

Annons