Appar
Appar som övervakar hur vi kör kan rädda liv – ny studie visar vägen
Ny studie visar att appar som övervakar hur vi kör faktiskt kan rädda liv.

En app som förändrar hur vi kör
Tänk dig en app som håller koll på hur du kör – och gör dig till en säkrare förare. Det är precis vad en ny studie från AAA Foundation for Traffic Safety visar. Genom att låta appar övervaka körbeteenden i realtid, som plötsliga inbromsningar och snabb acceleration, kan man faktiskt minska riskerna på vägarna.
LÄS OCKSÅ: 10 ”smarta” saker elbilar gör – som faktiskt kan irritera dig
Inspiration från försäkringsbolagen
Forskarna har hämtat inspiration från så kallade UBI-program – ”usage-based insurance”. Där används appar för att mäta riskbeteenden och sätta premier utifrån hur du faktiskt kör, inte utifrån bilmodell eller körkortshistorik. Men i studien var det ingen som riskerade höjda premier – deltagarna visste att informationen bara användes i forskningssyfte, skriver The Verge.
LÄS OCKSÅ: Kraftfull el-premiär: Skoda Elroq RS visas upp nästa vecka
Fyra grupper – tre med tydlig förbättring
1 400 personer deltog i studien och delades upp i fyra grupper: en kontrollgrupp och tre grupper som fick olika typer av återkoppling. De som fick feedback – antingen på alla beteenden eller på ett specifikt beteende – visade tydliga förbättringar:
- 13 procent minskade sin hastighetsöverträdelse
- 21 procent bromsade mindre tvärt
- 25 procent accelererade lugnare
Så vill vi förändra vårt beteende
När deltagarna själva fick säga vad som motiverade dem mest, svarade:
- 67,4 % att möjligheten att tjäna pengar var mest lockande
- 53,9 % föredrog veckovisa sms med feedback
- 45,8 % ville ha en veckorapport med detaljerad kördata
Mobilanvändningen var svår att påverka
En detalj som förvånade forskarna var att användningen av mobilen under körning inte minskade nämnvärt. Troligen kände sig många tryggare än de egentligen borde, eftersom de redan fått ett ”säkerhetsbetyg” i början av studien.
LÄS OCKSÅ: Tesla mot kinesiska elbilar: Håller Elon på att bli omsprungen?
Effekten höll i sig – även efteråt
Efter de tolv veckorna fortsatte forskarna att följa deltagarna i sex veckor – utan att ge någon feedback. Resultatet? Många fortsatte att köra lika säkert.
– Det är hoppfullt att se att beteendeförändringen bestod, även när påminnelserna försvann, säger AAA:s trafikexpert Jake Nelson.
Varför är det här viktigt?
Över 40 000 människor dog i trafikolyckor i USA under 2023. Det är tydligt att nya, innovativa sätt behövs för att öka säkerheten på vägarna – och kanske är appen i din ficka en del av lösningen.
Dödsolyckor i Sverige
Enligt preliminär statistik från Transportstyrelsen omkom 210 personer i vägtrafikolyckor i Sverige under 2024. Detta representerar en minskning med 19 personer jämfört med 2023 och är det lägsta antalet sedan coronapandemin. Men det är 210 för mycket så det är plats för förbättringar.
Är vi redo att bli övervakade bakom ratten?
Många ogillar tanken på att bli övervakade – men i takt med att UBI-programmen växer, verkar fler vara öppna för det. 2020 blev 16 % av bilförsäkringskunder erbjudna att ansluta sig till UBI-program – 12 % tackade ja. 2024 erbjöds 15 % och hela 19 % hoppade på.
Vi använder redan våra mobiler för att följa vår sömn, våra steg och vad vi äter. Så varför inte också vår körning?