Säkerhet
Dina prylar spionerar på dig – sanningen om teknikens dolda övervakning
Vågar du lita på din mobil, smartklocka och högtalare? Du kanske redan är övervakad – utan att veta om det. Här är tecknen du inte får missa.

Hur mycket vet dina prylar om dig?
De flesta av oss har vant oss vid att alltid vara uppkopplade. Men vad betyder det egentligen för din integritet? Smarta högtalare, mobiler, TV-apparater och till och med kylskåp samlar ständigt in information om hur vi lever – och delar den vidare.
LÄS OCKSÅ: Apple gör sig redo för en vikbar revolution – iPhone Fold tar över tronen
Hemliga mikrofoner och osynliga kameror
Det har blivit vardag att prata med sin telefon eller smarta högtalare. Men visste du att de ofta lyssnar även när du inte använder dem? Flera stora företag har blivit avslöjade med att spela in ljud i hemmet – även när användaren inte gett sitt medgivande. Google, Amazon och Apple har alla fått kritik för hur deras prylar snappar upp samtal, ljud och bakgrundsljud.
Dina rörelser kartläggs i detalj
Din mobiltelefon vet var du är – hela tiden. Många appar kräver tillgång till platsdata även när du inte använder dem. Resultatet? Ditt rörelsemönster kartläggs, säljs vidare till annonsörer och används för att skapa en skräddarsydd profil av just dig. Flera granskningar har visat hur exakt denna data kan vara – och hur svårt det är att stoppa övervakningen.
LÄS OCKSÅ: iOS 19 är på väg: Tre banbrytande nyheter Apple snart avslöjar
Smarta hem – bekvämt, men till vilket pris?
Smarta lampor, dörrklockor och termostater gör livet smidigare. Men de är också ingångar för datainsamling. När du rör dig i hemmet, när du släcker lampan eller höjer värmen – allt sparas och kan analyseras. Ibland delas informationen till företag utanför EU, där dataskyddet är betydligt sämre.
Vad händer med all information?
Informationen används framför allt för att sälja annonser – men även till mycket mer. Ditt beteende kan analyseras för att förutspå framtida köp, din hälsa eller till och med om du är på väg att byta jobb. I värsta fall kan data hamna i fel händer vid dataintrång eller säljas till företag med tvivelaktiga metoder.
LÄS OCKSÅ: Smart trick: Så gör du mobilen lättare att använda på några sekunder
Så skyddar du dig – fem smarta tips
- Granska app-behörigheter: Ta för vana att regelbundet kolla vilka appar som har tillgång till mikrofon, kamera och platsdata.
- Stäng av röstassistenter när du inte använder dem.
- Använd starka lösenord och tvåfaktorsautentisering på alla smarta prylar.
- Uppdatera dina enheter ofta – säkerhetsuppdateringar är avgörande.
- Läs på om företagets integritetspolicy innan du köper en ny pryl.
Tekniken är på din sida – men bara om du har koll
Teknik kan förenkla livet, men den kräver också att vi är medvetna och vaksamma. Nästa gång du funderar på att köpa en ny smart pryl – tänk ett steg längre. Vem vill du egentligen bjuda in i ditt hem?