AI
ChatGPT utmanar Google – rekordtillväxt för AI-sök i Europa
Antalet användare av ChatGPT:s webbsök växer snabbt – och EU:s lagar kan snart ställa nya krav på OpenAI:s tjänst.

41 miljoner aktiva användare – en fyrdubbling på ett halvår
Allt fler européer använder ChatGPT:s sökfunktion för att hitta information online. En färsk rapport från OpenAI Ireland visar att i genomsnitt 41,3 miljoner användare per månad använde tjänsten under perioden oktober 2024 till mars 2025. Det är en kraftig ökning från 11,2 miljoner under de föregående sex månaderna, skriver TechCrunch.
LÄS OCKSÅ: 10 myter om batteritid: som många fortfarande tror på
DSA-lagen kan sätta press på OpenAI
Anledningen till att siffrorna publiceras är EU:s Digital Services Act (DSA), som ställer särskilda krav på stora digitala plattformar. Gränsen går vid 45 miljoner aktiva användare i månaden – och ChatGPT:s sök är på väg att passera den gränsen. När det sker måste OpenAI bland annat erbjuda möjligheten att stänga av personliga rekommendationer, dela data med forskare och genomgå externa granskningar.
Risk för böter vid regelbrott
Företag som bryter mot DSA kan drabbas av böter på upp till 6 procent av sin globala omsättning. Om en plattform upprepade gånger vägrar att följa reglerna, kan det till och med leda till att tjänsten blockeras tillfälligt i EU.
LÄS OCKSÅ: YouTube Music rullar ut ny efterlängtad ljudfunktion
Användarna börjar välja bort Google – men i liten skala
Sedan ChatGPT:s sökverktyg lanserades har det börjat konkurrera med jättar som Google. En undersökning från september visade att 8 procent föredrar ChatGPT som sin huvudsakliga sökmotor. Men Google dominerar fortfarande marknaden, och uppskattningsvis hanterar sökjätten 373 gånger fler sökningar än ChatGPT.
Forskare varnar för felaktig information
Trots framgångarna pekar flera studier på att ChatGPT:s sökresultat inte alltid är tillförlitliga. En studie visade att verktyget gav fel svar i 67 procent av fallen när det gällde att identifiera artiklar. I andra fall har det förekommit felaktigheter även i innehåll från samarbetande mediehus.
LÄS OCKSÅ: YouTube Music möter Spotify – vad skiljer dem åt bakom kulisserna?