Följ oss här

Teknologi

Hur säkert är egentligen ett antivirusprogram?

Vi tror antivirus skyddar oss mot allt – men är det verkligen så enkelt? Här är sju sanningar du borde känna till innan du litar blint på ditt virusskydd.

Publicerad

d.

Vi litar på antivirusprogram för att skydda oss från det värsta – men hur pålitliga är de egentligen?

Och kan de själva utgöra en risk?

Här är sju saker du bör veta innan du känner dig helt trygg.

Antivirus kan själv bli hackat

Foto: Zufadlee Lias / Shutterstock.com

Eftersom antivirusprogram har full åtkomst till systemet blir de attraktiva mål. Flera stora antivirusleverantörer har tidigare blivit utsatta för intrång – och använts som verktyg för att sprida skadlig kod.

De flesta skyddar bara mot kända hot

Foto: janews / Shutterstock.com

De flesta program fungerar genom att känna igen mönster i tidigare hot. Men nya attacker – så kallade ”zero-day”-hot – kan smita förbi, eftersom de ännu inte finns i databasen.

De samlar in data om dig

Foto: husjur02 / Shutterstock.com

Antivirusprogram skickar ofta information till utvecklaren – om vilka filer du öppnar, vilka appar du använder, med mera. Det är inte alltid illvilligt – men hur privat känns det egentligen?

Gratis antivirus innebär ofta kompromisser

Foto: ImageFlow / Shutterstock.com

Om du använder ett gratisprogram betalar du ofta med reklam, insamlade data eller sämre skydd. Vissa gratisversioner har till och med innehållit spionprogram.

De ger en falsk känsla av trygghet

Foto: Thapana_Studio / Shutterstock.com

När man har antivirus installerat blir man ofta mer avslappnad. Det kan göra dig mer sårbar för bluffmejl, social manipulation och andra typer av bedrägerier.

Det kan krocka med annan säkerhetsmjukvara

Foto: pathdoc / Shutterstock.com

Alla program fungerar inte smidigt ihop. Antivirus kan hamna i konflikt med brandväggar eller andra skyddssystem, vilket kan leda till svagare skydd än du tror.

Du är fortfarande den svagaste länken

Foto: fizkes / Shutterstock.com

Inget antivirusprogram kan skydda mot allt. De flesta attacker lyckas för att användaren blir lurad. Programmet är ett verktyg – men ansvaret ligger fortfarande hos dig.

Annons