Teknologi
Dessa prylar drar ström (och data) dygnet runt – utan att du märker det
Dina smarta prylar vilar aldrig – många drar ström och skickar data även när du tror de är avstängda. Här är 10 enheter som jobbar i bakgrunden dygnet runt, och vad du kan göra åt det.

Vi fyller hemmet med smarta enheter – men många av dem står aldrig riktigt stilla. De drar el och skickar data i bakgrunden, även när du tror att de är avstängda.
Här är 10 prylar du bör ha koll på – och vad du kan göra för att minska belastningen.
Smart-TV

Din TV är ofta i viloläge, inte helt av. Den kan lyssna efter röstkommandon och skicka användardata till tillverkaren. Vill du vara säker, dra ut kontakten helt.
WiFi-router och mesh-nätverk

Routern arbetar konstant – och vissa modeller skickar statistik till molntjänster. Stäng av oanvända gästnätverk och välj en router med integritetsskydd.
Smarta högtalare (Google Nest, Alexa m.fl.)

De lyssnar efter aktiveringsfraser och laddar upp röstdata. Stäng av mikrofonen när du inte använder den, och granska loggarna i appen.
Övervakningskameror och smarta ringklockor

De spelar in dygnet runt och laddar upp video till molnet. Förutom ström drar de bandbredd – och bristfällig kryptering kan bli en risk för din integritet.
Spelkonsoler (PlayStation, Xbox m.fl.)

I viloläge fortsätter de att ladda ner uppdateringar. Stäng av dem helt, eller aktivera energisparlägen.
Skrivare och multifunktionsmaskiner

Dessa står ofta i standby och är konstant uppkopplade. De kan också skicka information om användning till tillverkaren.
Smarta hubbar och sensorer

Enheter som Philips Hue Bridge står på hela tiden för att styra hemmet. Det gäller också alla anslutna sensorer – tillsammans kan de dra förvånansvärt mycket ström.
Röstassistenter i mobilen

Funktioner som “Hej Siri” eller “OK Google” gör att mikrofonen lyssnar passivt. Viss data skickas även utan att du tryckt på något.
Mediaboxar och streaming-enheter (Apple TV, Chromecast m.fl.)

De står ofta i bakgrunden och uppdaterar eller samlar data om användningen. De kan även analysera hur du navigerar i menyerna.
Smarta köksmaskiner (kaffebryggare, kylskåp m.m.)

Många har WiFi och skickar statusdata kontinuerligt. Fråga dig själv om du verkligen behöver att brödrosten är online.