Tester
Dreame A2 klipper snyggt – men priset är helt galet | Test
TEST: Min test av robotgräsklipparen Dreame A2 lyfter fram flera förbättringar, men priset har verkligen skenat.

Mycket har hänt sedan Dreame A1 under säsongen 2024, men låt mig säga direkt: Dreame A2 är ingen revolution.
Det positiva är att Dreame A2 upplevs ha en bättre byggkvalitet, vilket också märks på vikten som har ökat från 12 till 16,3 kilo.
På håll ser man tydligt att maskinen nu har en AI-kamera framtill, vilket hjälper den att identifiera trädgårdens hinder mer effektivt.
Jag har också märkt att kontrollratten (för menyn) på toppen inte längre skramlar eller vickar som den gjorde på A1-modellen.
Om du är ny när det gäller Dreame, bör du veta att maskinerna använder LiDAR-teknik för att skapa en 3D-karta över trädgården. Du är alltså inte beroende av kanttråd eller GPS via satellit.
Redan förra året kunde jag konstatera att LiDAR fungerar otroligt bra. Maskinen har aldrig tappat orienteringen, och du kan flytta laddstationen utan att kartan påverkas.

DREAME A2 – Specifikationer
- Arbetsområde: Upp till 3 000 m²
- Klipphöjd: 3–7 cm
- Klipphöjd: 22 cm
- Lutning: 50 % (26,5 grader)
- System: LiDAR 3D + kamera
- Pris: Rek. pris ca 35 200 kr (finns från ca 30 200 kr)
Kommer närmare kanterna – men inte hela vägen
Dreame A2 har en klippbredd på 22 centimeter och ett smart trick i rockärmen: vid kanter kan den skjuta ut den roterande knivskivan 5 cm åt sidan.
Det gör att knivarna kommer längre ut än vad A1 kunde, men inte längre än skyddshöljet – du behöver alltså inte oroa dig för att den skadar exempelvis en poolduk.
Det låter smartare än det faktiskt är, för du måste ändå ta fram kanttrimmern efteråt.
Under säsong 2024 var just kantklippning ett av försäljningsargumenten för Husqvarna 410XE Nera, som har ett extra knivsystem framtill. När den möter en kant vänder den och klipper med “nosen”.
Jämför man Dreame A2 med 410XE Nera? Då vinner Husqvarna, även om inte heller den är perfekt.
Observera att du kan dra kartan ut till gränserna, men om du har upphöjda kanter kan roboten ändå slå i och få repor.
En ny funktion i Dreame A2 är att den själv kan kartlägga området genom att följa kanten i början. Tanken är god, men utförandet dåligt. Vår maskin körde åtta varv runt studsmattan innan jag bytte till manuell setup.
Mjukvaran har blivit mycket bättre
När jag testade A1 förra året var mjukvaran inte riktigt färdig. Men flera uppdateringar har sedan dess gjort systemet betydligt stabilare.
Jag saknar dock fortfarande möjligheten att redigera kartan efter att den har skapats. Har du missat ett område vid uppsättningen måste du skapa om hela kartan för att få det med.
Har du två gräsmattor separerade av exempelvis en stengång, kan roboten ändå köra över den för att nå nästa område.
En kul detalj är att du kan låta roboten klippa mönster – t.ex. ett hjärta. A1 och A2 klipper systematiskt och du kan välja raka linjer eller diagonalt mönster, vilket faktiskt ser rätt häftigt ut.
Dreame A2 har rörliga framhjul och drivning bak. Det kan skapa problem i kuperad terräng där den riskerar att fastna, men det är inget stort problem – bara något att vara medveten om.
Maskinen klarar lutningar upp till 26,5 grader (50 %), en liten förbättring från 24 grader (45 %) på A1. Jag har en relativt plan tomt och har därför inte kunnat testa den gränsen fullt ut.
Reservdelar? En varningsflagga
Knivset är lätta att hitta till Dreame A2, men jag har inte lyckats hitta andra reservdelar online. Det här är värt att ha i åtanke om man vill att roboten ska hålla i många år framöver.
Slutsats: Överprisad!
Dreame A2 stödjer två separata kartor och låter dig skapa zoner och gångvägar mellan dem. Den är näst intill ljudlös och klarar upp till 3 000 m².
Flera förbättringar har gjorts jämfört med A1, men priset är helt galet. Rekommenderat pris ligger på cirka 35 200 kronor – i butik kan den hittas för cirka 30 200 kr, men det är fortfarande för mycket.
I den här prisklassen konkurrerar Dreame A2 med etablerade märken som Husqvarna och Gardena, men även Segway är en spelare att räkna med.
Samtidigt kan Dreame A1 Pro (en lätt uppdaterad version av A1) just nu hittas för cirka 19 000 kr – och har varit nere i 18 600 kr enligt Pricerunner.
Min slutsats: Ingenting i Dreame A2 motiverar det höga prispåslaget, även om den klipper riktigt snyggt.
Mitt betyg: 4,5 av 6 stjärnor – med hänsyn till priset, funktionerna och vad du kan få A1-modellen för.
Fördelar och saker att tänka på
Fördelar
- Väldigt bra navigation tack vare LiDAR
- Ingen GPS-antenn krävs
- Enkel att installera
- Nästan helt tyst
- Klarar stora ytor (upp till 3 000 m²)
- Flera funktioner, t.ex. klippmönster
- Möjlighet till flera zoner och två kartor
Att tänka på
- Väldigt dyr!
- Går inte att ändra gränser efter uppsättning
- Klipper nära – men inte helt ut i kanten
- Segway och Husqvarna är starka konkurrenter
Testen är gjord i samarbete med danska Meremobil