Teknologi
Din e-post är redan läckt: kolla det innan det är för sent
Din e-postadress kan redan vara läckt – och du märker det inte förrän det är för sent.

Det är lätt att tro att bara företag eller kändisar drabbas av dataintrång. Men sanningen är att miljontals vanliga människor redan fått sin e-postadress läckt – ofta utan att ha en aning.
Här är 10 anledningar till att du bör kontrollera din e-postadress redan idag.
Stora dataläckor sker hela tiden – utan att du får veta det

Tjänster som Facebook, LinkedIn och Dropbox har haft massiva dataintrång. När din information läcker därifrån, hamnar den ofta på nätet – utan att du får något meddelande.
Din e-post kan säljas på nätet just nu

Hackare säljer listor med e-postadresser och lösenord på mörka marknadsplatser. Det är fullt möjligt att någon redan har tillgång till dina konton – utan att du märker det.
Har du återanvänt lösenord? Då är du extra utsatt

Ett enda läckt lösenord kan ge tillgång till flera tjänster, om du återanvänder det. Det är en vanlig och farlig vana – särskilt bland äldre användare.
Gratisverktyg kan avslöja sanningen – men få använder dem

Webbplatser som haveibeenpwned.com och Firefox Monitor låter dig se om din e-postadress finns i läckta databaser. Många känner inte till dem – och lever i ovisshet.
Läckta e-postadresser används för att lura dig

Phishing-mejl ser mer trovärdiga ut när de skickas till adresser du använt i många år. Hackare vet det – och skräddarsyr sina attacker därefter.
Gamla konton är en risk du kanske glömt

Många har gamla konton och e-postadresser som fortfarande existerar. De kan vara hackade sedan länge – och fungera som en bakdörr in till dina nuvarande konton.
Din e-post är nyckeln till allt annat

Med tillgång till din e-post kan någon återställa lösenord till exempelvis banken, sociala medier eller shoppingtjänster. Det gör en läcka extra farlig.
Automatiska inloggningar döljer problemet

När du loggas in automatiskt kanske du inte märker att något är fel. Under tiden kan någon annan använda dina konton i det tysta.
Användare över 40 är särskilt sårbara

Många vuxna använder fortfarande gamla lösenord och har inte aktiverat tvåfaktorsautentisering. Det gör dem till ett lätt mål.
Du kan inte ta bort läckta data – men du kan agera nu

När något väl är läckt finns det inget sätt att få det ogjort. Men du kan skydda dig: byt lösenord, aktivera tvåfaktorsinloggning och kontrollera om din e-post är drabbad.