Säkerhet
Vad du ska göra om ditt BankID blivit kapat
Att agera snabbt och metodiskt är avgörande om du misstänker att ditt BankID har blivit kapat. Genom att följa nedanstående steg kan du minimera skadorna och återta kontrollen över din digitala identitet.

1. Spärra ditt BankID omedelbart
Kontakta din bank direkt för att spärra ditt BankID. De flesta banker har journummer som är tillgängliga dygnet runt. Om du är kund hos Swedbank, ring 08-411 10 11 och välj alternativ 1 för spärrservice.
2. Anmäl till polisen
Gör en polisanmälan så snart som möjligt genom att ringa 114 14 eller besöka närmaste polisstation. Detta är viktigt för att dokumentera brottet och kan vara avgörande om du behöver bestrida krav eller ansöka om ersättning.
3. Kontakta din bank
Informera din bank om situationen och gå igenom dina konton för att identifiera eventuella obehöriga transaktioner. Be banken att utreda och reklamera dessa transaktioner.
LÄS OCKSÅ: iOS 19 är på väg: Tre banbrytande nyheter Apple snart avslöjar
4. Spärra ditt personnummer hos kreditupplysningsföretag
För att förhindra att någon tar lån eller krediter i ditt namn, spärra ditt personnummer hos kreditupplysningsföretag som UC, Creditsafe och Bisnode. Ofta räcker det att kontakta ett av dem, då de samarbetar för att genomföra spärren.
5. Kontrollera och spärra ID-handlingar
Om du misstänker att ditt ID-kort eller körkort har blivit stulet eller missbrukat, kontakta den utfärdande myndigheten för att spärra dokumentet. Detta förhindrar att någon använder din identitet för ytterligare bedrägerier.
6. Bestrid felaktiga krav
Om du får fakturor eller krav på betalning för varor eller tjänster du inte har beställt, bestrid dessa skriftligen och hänvisa till din polisanmälan. Detta är viktigt för att undvika att bli betalningsskyldig för bedrägerier.
LÄS OCKSÅ: Smart trick: Så gör du mobilen lättare att använda på några sekunder
7. Kontrollera din folkbokföringsadress
Logga in på Skatteverkets tjänster för att säkerställa att din folkbokföringsadress inte har ändrats utan din vetskap. Om du upptäcker en obehörig adressändring, kontakta Skatteverket omedelbart.
8. Använd digital brevlåda och adresslås
Registrera dig för en digital brevlåda som Kivra för att få notiser om viktiga händelser, såsom kreditupplysningar eller adressändringar. Aktivera även adresslås hos Svensk Adressändring för att förhindra obehöriga adressändringar.
Förebyggande åtgärder
- Lämna aldrig ut dina BankID-koder: Dina koder är personliga och ska aldrig delas med någon, oavsett vem som frågar.
- LÄS OCKSÅ: Ny AI-teknik låter människor prata med döda – Joshuas berättelse väcker starka känslor
- Var skeptisk mot oväntade kontakter: Banker och myndigheter kommer aldrig att be dig logga in med BankID via telefon eller e-post.
- Läs alltid noggrant i BankID-appen: Innan du godkänner en inloggning eller signering, kontrollera noga vad du godkänner och för vilken mottagare.
- Aktivera notifieringar: Genom att tillåta notiser från BankID-appen kan du snabbt upptäcka om någon försöker använda ditt BankID utan din vetskap.
Mer information och hjälp
- Konsumentverket: Erbjuder vägledning vid ID-stöld och bedrägerier.
- Skatteverket: Information om hur du skyddar din folkbokföringsadress och hanterar identitetsintrång.
Säkerhetskollen: Tips och råd för att skydda dig mot ID-kapning och andra bedrägerier.