Nyheter
Gen Z tappar kontakten – nu ska unga lära sig empati och samtal
Nytt initiativ vill ge en digital generation viktiga sociala färdigheter.

De är uppväxta med smartphones, memes och videosamtal – men nu menar experter att Generation Z, alltså unga födda mellan 1997 och 2012, saknar något avgörande: förmågan att möta andra människor i verkligheten.
LÄS OCKSÅ: Teknikexperten avslöjar: Det här enkla knepet gör din mobil snabbare direkt
Ett nytt utbildningsprogram kallat ”Skills 4 Living” har startat i Manchester, där målet är att rusta 10 000 unga med det som kallas mjuka färdigheter – som empati, att hantera sin tid, och vanlig telefonetikett.
En generation som kämpar med moderna kriser
Bakom projektet står organisationen Higher Health, som har stöd från Unesco. En av initiativtagarna är barn- och ungdomspsykiatrikern Sandeep Ranote, som menar att unga i dag står inför en helt annan verklighet än tidigare generationer:
Läs också: Nytt prisras på elbilar väntas – Tesla och kinesiska tillverkare avvaktar rätt tillfälle
– De har vuxit upp mitt i fem stora utmaningar: covid-pandemin, klimatkrisen, stigande levnadskostnader, ett digitalt samhälle och ökad global konflikt. Det påverkar hur de relaterar till världen, säger Ranote.
Företag tvekar – unga anses svåra att anställa
Enligt en brittisk arbetsgivare är många i Gen Z osäkra inför vanliga jobbsituationer – som att prata i telefon eller gå på en fysisk anställningsintervju. Det stöds även av norsk forskning, som visar att hälften av arbetsgivarna upplever att unga saknar arbetsmoral, har orealistiska krav – och är svåra att leda, skriver sajten Tek.
En studie från december, rapporterad av Techspot, visade dessutom att över en fjärdedel av chefer undviker att anställa nyutexaminerade just för att de brister i grundläggande social kompetens, som kommunikation, problemlösning och konflikthantering.
– När jag började jobba som konsult 2005 hade ungefär en av tio ungdomar en psykisk diagnos. I dag är det en av fem, säger Ranote.
Läs också: Elbilar i verkligheten: Dessa modeller strular mest
Fokus på trygghet, respekt och digitalt ansvar
Förutom social träning kommer kursen också att ta upp ämnen som källkritik, nätbedrägerier, antirasism, HBTQ-frågor och ansvarsfullt spelande online. Programmet ges främst digitalt, men för att klara utbildningen krävs också fysisk interaktion med andra deltagare.
Universitetet i Manchester är ett av flera lärosäten som har gått in i samarbetet.