Elbilar
Kinesisk batterirevolution: Laddar 52 mil på fem minuter
CATL pressar BYD i kapplöpningen – nytt batteri kan ge 150 mils räckvidd.

Kina tar ledningen i batterikriget
Kampen om världens snabbaste elbilsbatteri har tagit en dramatisk vändning. Kinesiska CATL – världens största batteritillverkare – slår nu tillbaka mot rivalen BYD med ett nytt rekord: ett batteri som kan laddas med 52 mils räckvidd på bara fem minuter.
LÄS OCKSÅ: Nintendo trappar upp jakten på Pokémon-läckan – kräver att Discord avslöjar användaren
CATL:s svar på BYD:s marschock
När BYD tidigare i år lanserade en elbil som kunde ta emot 47 mils laddning på fem minuter, skapade det stora rubriker. Men nu har CATL höjt ribban ytterligare. På bilmässan i Shanghai presenterar de sitt nya Shenxing-batteri, som inte bara laddar snabbare – det banar väg för en helt ny standard i branschen, delar CarUp.
Räckviddsångest kan bli historia
Medan Teslas mest snabbladdade modell når 32 mil på 15 minuter och nya Mercedes CLA klarar 325 mil på tio minuter, sticker CATL och BYD iväg långt före konkurrenterna i väst. Tekniken ses som ett stort steg för att göra elbilar mer attraktiva: – Vår vision är att detta ska bli standard för framtidens elbilar, säger Gao Huan, teknisk chef på CATL, skriver Insideevs.
LÄS OCKSÅ: YouTube Music rullar ut ny efterlängtad ljudfunktion
Superbatteri med 150 mils räckvidd
CATL visade även upp ett revolutionerande tvådelat batteri på 180 kWh som ger upp till 150 mils räckvidd. Det bygger på två olika batterikemier: en för att driva bilen och en annan, mer energität del, som används för att ladda den första. Det öppnar för helt nya möjligheter inom långresor med elbil.
Begränsas av dagens laddinfrastruktur
Men det finns ett stort hinder: de nya batterierna kräver laddstationer med över 1 megawatts effekt – något som ännu inte finns tillgängligt. Varken i Sverige eller på andra håll i Europa finns sådana stationer, och inga byggplaner har presenterats. Det kan bli en rejäl utmaning för elnäten, som redan idag belastas hårt. Svenska elbolag har därför infört effekttariffer för att styra elbilsägare till att ladda långsamt på natten.
LÄS OCKSÅ: YouTube Music möter Spotify – vad skiljer dem åt bakom kulisserna?
Nästa steg: egna supersnabbladdare
För att lösa flaskhalsen planerar både BYD och CATL att bygga egna laddstationer som matchar batteriernas kapacitet. Målet är att göra laddning lika snabb och smidig som att tanka bensin – och därmed ta bort ett av elbilens sista stora hinder.