Nyheter
VARNING: Störningar skakar Swish och Bank-id – krav på nya alternativ växer
Sårbarheten i Sveriges digitala betalningssystem har blivit tydlig efter upprepade avbrott i Swish och Bank-id. Nu höjs röster för ökad konkurrens och fler alternativ.

Över 180 driftstörningar – förtroendet sätts på prov
Swish har drabbats av fler än 180 incidenter det senaste året, enligt SVT:s granskning. Det har skapat frustration hos användare och väckt oro kring Sveriges beroende av enstaka digitala tjänster. Senast i torsdags låg Swish nere i nästan tre timmar.
LÄS OCKSÅ: Google Discover får nytt utseende – lyfter fram avsändaren tydligare
Bank-id och Swish används idag av över 8,5 miljoner svenskar till allt från att logga in på myndigheter till att betala räkningar. Men när systemen fallerar, står mycket still.
”För lite valfrihet om något kraschar”
Elin Ritola, enhetschef på Riksbanken, menar att marknaden blivit för ensidig. Hon varnar för att bristen på konkurrens gör oss sårbara:
– Om bara en aktör dominerar finns det få alternativ om systemet skulle gå ner. Det hämmar både innovation och trygghet, säger hon, det rapporterar SVT Nyheter.
LÄS OCKSÅ: Spion i fickan? 5 populära appar du borde radera direkt
Riksbanken öppnar upp – men bankerna bromsar
För att skapa mer utrymme för nya aktörer har Riksbanken öppnat sitt betalningssystem för fler än bara Swish. Men storbankerna, som äger både Swish och Bank-id, har varit ovilliga att släppa in konkurrenter.
– Det krävs att bankerna tillåter kunder att välja andra alternativ. Just nu händer ingenting, säger Roslana Cederhage från Swefintech.
Svenska Bankföreningen: ”Angreppen drabbar alla”
Bankföreningen håller inte med om att konkurrens skulle göra systemet tryggare. I ett mejl till SVT skriver de att cyberattacker kan slå mot vilken tjänst som helst, oavsett aktör:
”De här hotaktörerna är mycket avancerade och resurssatta. Att ha flera tjänster löser inte grundproblemet.”
LÄS OCKSÅ: Äntligen! Byt till Google Translate som standard i din iPhone
Swish och Bank-id: ”Vi välkomnar konkurrens”
Trots ägarstrukturen säger både Swish och Bank-id att de ser positivt på fler alternativ på marknaden. Men tills vidare står de fortfarande ensamma i centrum för svenskarnas digitala vardag – med alla risker det innebär.