Elbilar
Därför bör du inte köpa en Tesla Cybertruck
Därför bör du inte köpa en Tesla Cybertruck.

Tesla försöker nu hålla andrahandsvärdet på sina bilar uppe genom att ta emot begagnade Cybertrucks i inbyte i USA – men värdeminskningen är fortfarande enorm. Det sjunkande Tesla-försäljningen ser dessutom ut att skapa en självförstärkande negativ spiral, särskilt för den dyra Cybertrucken.
Vid ett tillfälle påstod Tesla att man hade över två miljoner förhandsbeställningar på den kantiga pickupen i rostfritt stål. Men sedan den försenade lanseringen år 2023 har endast omkring 40 000 kunder gått vidare och faktiskt köpt bilen. I dag uppges Tesla ha svårt att sälja ens 20 000 Cybertrucks per år – trots en planerad årsproduktion på 250 000 fordon.
Enligt teknikmediet Electrek finns det just nu cirka 10 000 osålda Cybertrucks i lager. Tesla har tidigare vägrat ta emot begagnade Cybertrucks i inbyte – utan att förklara varför. Förmodligen ville man inte ta in fler bilar när man redan har svårt att sälja de nya.
Tappar en tredjedel i värde på ett år
Nu har Tesla dock börjat acceptera begagnade Cybertrucks som inbytesbilar. Men det gäller än så länge bara toppmodellen Foundation Series, som ursprungligen såldes för 100 000 dollar. Den som byter in en ett år gammal Cybertruck med cirka 9 600 km på mätaren (6 000 miles), får 65 400 dollar i inbytesvärde – en värdeminskning på hela 34,6 procent på ett år.
Det är ett enormt tapp. Pickup-bilar är vanligtvis populära på den amerikanska marknaden, och normalt ligger värdeminskningen under första året på runt 20 procent. Det tar vanligtvis tre till fyra år att nå samma värdeminskning som Cybertrucken redan har efter bara ett år.
Värdeminskning på upp till 45 procent
Trots det stora tappet försöker Tesla, enligt Electrek, att hålla prisnivåerna och därmed marknaden för begagnade Teslor uppe genom att ta emot Cybertruck i inbyte. Hos icke-Tesla-återförsäljare är situationen dock ännu värre – där ligger värdeminskningen för en begagnad Cybertruck på upp till 45 procent efter ett år. Detta riskerar att underminera hela marknaden för begagnade Tesla Cybertruck.
Tesla försöker undvika en negativ spiral där stora värdeminskningar skrämmer bort kunder, vilket i sin tur sänker efterfrågan på både nya och begagnade bilar – och i förlängningen pressar priserna ännu mer.
Utvecklingen för den kontroversiella Cybertrucken ser dramatisk ut, men kan också ses som en förvarning om vad som kan vänta Teslas andra modeller om försäljningen fortsätter att minska.
Teslas nuvarande problem med sviktande försäljning kopplas även till Elon Musks engagemang som rådgivare åt Donald Trumps administration. Globalt har protesterna mot Musk ökat, och nyligen gick flera Tesla-anställda ut och krävde att Musk lämnar företaget.