Elbilar
Dessa misstag med moderna bilar kan bli dyra: gör du dem
Tekniken har ändrats – men många kör fortfarande som förr. Gör du samma misstag?

Många bilister tror att de kör rätt bara för att bilen är ny. Men moderna bilar kräver nya vanor och förståelse för teknik som inte fanns för bara tio år sedan.
I den här artikeln avslöjar vi de vanligaste misstagen som även erfarna förare gör – och som i värsta fall kan kosta både säkerhet och pengar.
Ignorerar uppdateringar i infotainmentsystemet

Många bilister bortser från att bilens mjukvara måste uppdateras – precis som en smartphone. Uppdateringarna åtgärdar inte bara fel, utan förbättrar även säkerheten och lägger till nya funktioner. Utan dem riskerar du att köra med osäkra och ineffektiva system.
Litar blint på parkeringssensorer och kamera

Moderna bilar har mycket teknik, men det är inte felfritt. Många bilister slutar kontrollera omgivningen själva och litar helt på kameror och sensorer. Det kan leda till olyckor – särskilt om systemet är smutsigt eller tillfälligt ur funktion.
Läs också: OnePlus 15T kan få trippelkamera och större batteri – enligt nya läckor
Förstår inte bilens förarassistanssystem

System som adaptiv farthållare och filhållningsassistans aktiveras ofta utan att föraren vet hur de fungerar. Det leder till irritation, missförstånd och riskabla situationer. Det är viktigt att sätta sig in i hur systemen fungerar innan man använder dem.
Laddar elbil eller laddhybrid på fel sätt

Elbilar och laddhybrider kräver nya rutiner. Många laddar felaktigt – exempelvis alltid till 100 % eller med för snabbladdning. Det kan förkortar batteriets livslängd. Rätt laddstrategi gör att bilen håller längre och blir billigare i drift.
Glömmer att rengöra kameror och sensorer

Moderna bilars system är beroende av rena sensorer och kameror. Lite smuts eller is räcker för att bilen inte ska se skyltar, fotgångare eller vägmarkeringar. Trots detta är det vanligt att bilister glömmer att rengöra dem regelbundet.
Förlitar sig helt på däcktrycksensorer

Däcktrycksövervakning är praktiskt, men inte perfekt. Många tror att allt är i ordning om bilen inte varnar. Men sensorerna reagerar ofta först vid stora avvikelser. Fel däcktryck kan ge högre bränsleåtgång, sämre väggrepp och snabbare slitage.
Läs också: Google tvingas betala miljarder till Android-användare
Kör som med en gammaldags dieselbil

Moderna dieselbilar har partikelfilter som behöver hög temperatur för att fungera. Korta körsträckor och gamla vanor kan täppa igen filtret. Det leder till motorproblem och dyra verkstadsbesök.
Stänger av säkerhetsfunktioner permanent

Vissa bilister irriteras av varningar och ljud och stänger av funktioner som filbytesvarning eller trötthetsassistans. Men de är där för att skydda dig. Om de är avstängda permanent, minskar din säkerhetsmarginal.
Litar för mycket på autobroms

mart funktion – men bara som en sista utväg. Den som litar helt på att bilen bromsar själv tappar lätt fokus. Det kan leda till farliga nära olyckor som annars skulle varit lätta att undvika.
Ignorerar tekniska varningar i displayen

Om bilen ger varningar om service, däck eller bromsar är det många som väljer att köra vidare ändå. Men moderna bilar har system som upptäcker problem du inte märker. Att ignorera dem kan sluta med kostsamma skador.
Läs också: Apple arbetar på prototypen av iPhone Fold
Läs också: Sony WF-C710N är ett billigt headset med omslutande ljud | Test