Följ oss här

Mobiler

Behöver du ett virusskydd på mobilen (Android och iPhone)?

Är det verkligen nödvändigt med ett virusskydd på din smartphone?

Publicerad

d.

Android

Åsikterna går isär, men många blir förvånade över hur utsatta mobiltelefoner faktiskt kan vara.

Rena datorvirus är ovanliga på mobiltelefoner. Däremot är andra typer av skadlig programvara, som adware och spyware, betydligt vanligare – både på Android och iPhone. Så, bör du installera ett virusskydd?

Virus förknippas främst med datorer, där de kan orsaka stora problem. Det handlar om skadliga program som installerar sig själva och sprider sig till andra enheter.

Men enligt antivirusföretag finns det ännu inga exempel på mobilprogram som sprider sig på samma sätt. Det betyder att riktiga virus i traditionell bemärkelse inte förekommer på smartphones, skriver den nederländska sajten PlusOnline.

Skadlig kod i mobilen

Däremot finns andra typer av skadlig kod – så kallad malware – som definitivt kan drabba mobiltelefoner. Den vanligaste är adware, som visar irriterande annonser. Även spyware, som stjäl känslig information, och ransomware, där filer "kidnappas" och bara kan låsas upp mot betalning, förekommer.

Läs också: Sony WF-C710N är ett billigt headset med omslutande ljud | Test

Ofta märker man inte direkt att mobilen är infekterad. Vanliga tecken är ökad datatrafik, ständiga popup-annonser, okända appar, överhettning, snabb batteriförbrukning eller att telefonen kraschar ofta, enligt Trend.

Så sprids skadlig kod

Malware sprids ofta genom appar som laddas ner utanför de officiella butikerna App Store och Google Play. För iPhones krävs vanligtvis att man jailbreakat telefonen – något som gör systemet mer sårbart. På Android är det enklare att installera appar från andra källor.

Även skadliga popup-fönster och filer via mejl, sms, WhatsApp eller sociala medier kan utgöra en risk. Likaså osäkra Wi-Fi-nätverk.

Android är mer sårbart än iOS eftersom det är ett öppet system (open source), vilket innebär att vem som helst kan granska koden. Det gör det lättare för tillverkare att anpassa systemet, men också för hackare att hitta säkerhetsluckor. Dessa ska täppas till genom uppdateringar, men det sker inte alltid snabbt – särskilt inte på billigare modeller. Det gör Android extra utsatt.

Läs också: TEST: Roborock Saros 10 – elegant och kraftfull städrobot

Som tur är har Android ett inbyggt skydd – Google Play Protect – som automatiskt skannar appar och varnar användare via Safe Browsing i Chrome.

iPhones är säkrare i detta avseende. Eftersom iOS är ett slutet system är det svårare att angripa, och appar granskas noggrant innan de godkänns. Malware på iPhones är därför mycket ovanligt, och förekommer nästan uteslutande på jailbreakade enheter.

Ett känt undantag är "Ikee"-masken från 2009, som bytte bakgrundsbilden på drabbade iPhones och stal Apple-ID:n.

Är virusskydd nödvändigt?

För iPhones finns inga traditionella antivirusprogram – appar får inte tillgång till systemets kärna och körs i isolerade "sandlådor". Säkerhetsappar till iOS fokuserar istället på funktioner som VPN och lösenordshantering.

Läs också: Hörlurar i världsklass | Test av Bowers & Wilkins Px7 S3

För Android kan antivirusappar ge ett extra skydd, framför allt mot skadliga appar och nätfiske. Nackdelen är att de ofta drar mycket batteri och sällan är gratis – i regel krävs ett abonnemang.

Så skyddar du mobilen:

  • Håll system och appar uppdaterade – installera alltid nya uppdateringar
  • Ladda endast ner appar från officiella appbutiker
  • Läs recensioner och se hur många gånger en app har laddats ner
  • Kontrollera vilka behörigheter en app begär
  • Öppna bara filer från avsändare du litar på – och dubbelkolla innehållet
  • Undvik appar med få eller misstänkta recensioner
  • Var uppmärksam på oväntade sms, meddelanden i sociala medier och ovanliga kostnader på din faktura

Läs också: TEST I Mova V50 Ultra är en imponerande städrobot

Annons