AI
Många amerikaner säger nej till AI som kunskapskälla
En majoritet av USA:s befolkning litar inte på AI-chattbotar eller sökresultat när det gäller politisk information.

Trots att många amerikaner använder AI i vardagen, är det få som litar på tekniken när det handlar om något så viktigt som presidentvalet.
Det visar en ny undersökning från AP-NORC och USAFacts, där två av tre vuxna amerikaner säger att de inte har förtroende för att AI ger korrekt och pålitlig information om valet.
LÄS OCKSÅ: Musk styr med järnhand – techbranschen vågar inte protestera
”AI skapar inte alltid sanningen”
Jim Duggan, 68 år från Alabama, använder AI varje dag i sitt jobb med marknadsföring av klimatkompensation. Men han skulle aldrig ställa valfrågor till en chattbot.
– Jag tror inte att AI kan skapa sanning. Grammatik och ord är konkreta, men politiska åsikter kräver omdöme, säger han.
Duggans misstro delas av många, särskilt när det gäller komplexa och känsliga ämnen som val, politik och samhällsfrågor, skriver Fortune.
LÄS OCKSÅ: Toppchef lämnar Tesla – aktien störtdyker efter ny smäll
AI och valet – en osäker kombination
Förra året visade tester att AI hade svårt att svara på enkla frågor om exempelvis närmaste vallokal. På plattformen X (tidigare Twitter) tvingades företaget ändra sin AI-chattbot efter att den spridit felaktig valinformation. Istället hänvisade boten användare till en officiell statlig valwebbplats.
Stora AI-modeller som kan skapa text, bild och ljud på några sekunder har blivit kraftfulla – men också svårbegripliga och dåligt reglerade. Deras smarthet bygger på att förutsäga nästa ord i en mening, inte att förstå eller garantera sanning.
LÄS OCKSÅ: Branschlarm: Tesla sjunker i värde – här är varför
Många tror att AI kan göra det svårare att hitta fakta
Enligt undersökningen tror 4 av 10 amerikaner att AI kommer att göra det ännu svårare att hitta korrekt information. Lika många är osäkra på hur tekniken kommer att påverka. Bara 16 procent tror att AI kan göra det lättare att hitta tillförlitlig information.
”Man kan övertala AI att ge det svar man vill ha”
Griffin Ryan, 21 år och student i New Orleans, säger att han och hans vänner inte använder AI för att söka politisk information.
– Jag har märkt att man kan ”Rigga” chattbotar att ge ett visst svar. Det känns inte tryggt, säger han.
Han föredrar traditionella nyhetskällor som CNN, BBC, NPR och The New York Times – och oroar sig mer för AI-genererade deepfakes och bottkonton på sociala medier som kan påverka väljare med vilseledande innehåll.
Deepfakes kan lura äldre väljare
En liten andel – bara 8 procent – tror att AI-botar som ChatGPT ofta bygger sina svar på fakta. Och endast 12 procent har samma förtroende för AI-drivna sökmotorer som Bing och Google.
Flera försök att manipulera väljare har redan skett. Ett exempel är AI-robocalls där president Joe Bidens röst fejkas för att avskräcka väljare från att rösta. Det har också skapats falska bilder på både Kamala Harris och Donald Trump för att förstärka negativa narrativ.
Griffin Ryan säger att hans familj är bra på att känna igen falsk information – men han är orolig för äldre släktingar som tidigare lurats av falska nyheter på Facebook.
Officiella källor vinner förtroende
Bevellie Harris, 71 år från Kalifornien, säger att hon föredrar att läsa den officiella röstningsinformationen som skickas hem med posten.
– Den är mer informativ, tycker jag. Jag gillar också att titta på kandidaternas egna kampanjfilmer för att höra vad de själva säger, berättar hon.