Teknologi
Dessa appar bör du ta bort direkt: enligt cybersäkerhetsexperter
De verkar oskyldiga – men dessa appar kan hota din integritet och säkerhet.

Foto: earthphotostock / Shutterstock.com
De flesta har appar på sin telefon som aldrig används – men vissa av dem är inte bara onödiga, utan direkt farliga. Enligt experter på cybersäkerhet kan vissa populära appar utgöra ett hot mot din integritet, datasäkerhet och telefonens prestanda.
Här är 10 typer av appar som du bör ta bort omedelbart – särskilt om du vill minimera risker.
Gratis VPN-appar med okänd bakgrund

Många VPN-appar lovar anonymitet, men skickar i själva verket dina data till tredje part – särskilt om de är baserade i länder utan dataskyddslagar. Vissa innehåller även spionprogram.
Ficklampsappar från tredjepart

De flesta moderna telefoner har en inbyggd ficklampa. Externa appar kräver ofta tillgång till kontakter, plats och kamera – helt i onödan.
Läs också: Nvidia passerade 4 000 miljarder dollar
Klonade eller falska appar

Det finns många kopior av populära appar som WhatsApp, Instagram och Facebook. De används för att samla in information, sprida skadlig kod eller visa dold reklam.
Städ- och hastighetsappar

Appar som påstår sig rensa minnet eller göra telefonen snabbare gör sällan något användbart. De dränerar batteriet och visar ofta irriterande annonser.
Gratis spel med ovanligt många behörigheter

Om ett enkelt spel begär tillgång till dina meddelanden, mikrofon eller plats – ta bort det. Risken är stor att det används för datainsamling eller andra dolda syften.
Okända tangentbordsappar

Tangentbordsappar från tredje part kan registrera allt du skriver – inklusive lösenord och personlig information. Om appen inte kommer från en känd utvecklare bör du ta bort den.
Läs också: Apple vill köpa F1-rättigheterna
Horoskop- och personlighetstestappar

Dessa appar samlar ofta in stora mängder data – som sedan säljs vidare. De är kända för att vara bland de mest påträngande apparna på marknaden.
Dolda appar för övervakning och spårning

Vissa appar används för att övervaka andra – men innebär också risker för dig själv. De kan få tillgång till kamera, mikrofon och meddelanden utan din vetskap.
Appar som inte uppdaterats på flera år

Appar som inte har fått uppdateringar på länge är ofta osäkra. De kan ha kända sårbarheter som aldrig rättas till – vilket gör dem till en potentiell säkerhetsrisk.
Kryptoplånböcker med dåligt rykte

Använder du en kryptoplånboksapp som har dåliga recensioner eller bristande transparens? Radera den. Många sådana appar har utnyttjats för bedrägerier och datastöld.
Läs också: Samsung fortsätter med galna priser
Läs också: Håll inne knappen – då avslöjar WhatsApp en dold funktion du inte visste fanns