Säkerhet
Så förhindrar du att en tjuv använder din telefon
Den bästa telefonen är en som en tjuv inte kan använda.

ven om din mobil blir stulen behöver du som ägare inte stå helt maktlös – det finns sätt att skydda enheten och göra den oanvändbar för obehöriga.
Man bör inte räkna med att få tillbaka en förlorad eller stulen telefon, men det går att vidta flera åtgärder som gör det svårt för en tjuv eller någon med onda avsikter att utnyttja den.
Ett första steg är att använda en stark PIN-kod. Den finska teknikpublikationen Mikrobitti rapporterade nyligen om en studie från Australien som visar att många använder alldeles för enkla koder. Den vanligaste var 1234, som användes av hela nio procent av deltagarna.
Även Sami Aavikko, chef för DNA Kauppa, varnar för svaga PIN-koder:
– Överraskande många använder fortfarande fyra nollor eller 1234 som kod. Ofta används också födelsedatum, som är lätt att hitta via till exempel Facebook, säger han i ett pressmeddelande enligt Iltalehti.
Läs också: OnePlus 15T kan få trippelkamera och större batteri – enligt nya läckor
I stället för PIN- eller mönsterkod rekommenderas biometriska alternativ som ansiktsigenkänning eller fingeravtrycksläsare, något som stöds av många moderna smartphones.
Spärra och återställ telefonen
DNA framhåller att man inte ska tveka att spärra sitt abonnemang om telefonen försvinner – det kan alltid återaktiveras. Att spärra abonnemanget bör vara det första man gör vid förlust.
Dessutom går det att via nätet återställa telefonen till fabriksinställningar. Apple har instruktioner på sin hemsida för hur man gör med iPhone. Android-enheter som är kopplade till ett Google-konto kan hanteras via google.com/android/find. Där kan man även se enhetens position om den är påslagen och har internetanslutning.
Om telefonen inte är uppkopplad påbörjas återställningen så snart den får nätkontakt. Observera att denna åtgärd inte kan ångras, även om telefonen senare skulle återfinnas.
Läs också: Google tvingas betala miljarder till Android-användare
Använd molntjänster – och polisanmäl alltid
En förlorad telefon kan innehålla viktig information som inloggningar och betalkortsuppgifter. Om all data endast finns sparad lokalt på enheten kan det bli ett stort problem.
Mikrobitti rapporterade förra sommaren om ett fall där en iPhone tappades i en sjö – och en dykare anlitades för att försöka rädda både telefonen och innehållet.
Sami Aavikko betonar därför vikten av att inte förlita sig enbart på telefonen för att lagra känslig information, utan alltid använda molnlagring för säkerhetskopiering.
Om telefonen blir stulen bör du förstås alltid anmäla det till polisen. Vid anmälan behöver du telefonens IMEI-nummer, som du hittar i telefonens inställningar under Om telefonen. Numret står även ofta på originalförpackningen och på kvittot.
Läs också: Apple arbetar på prototypen av iPhone Fold
Läs också: Sony WF-C710N är ett billigt headset med omslutande ljud | Test