Följ oss här

Nyheter

Philips lanserar Fixables – användare kan skriva ut egna reservdelar i 3D

Nytt initiativ låter användare skriva ut trasiga delar hemma – men satsningen är i sin linda.

Publicerad

d.

En skyld med Philips
Dutchmen Photography / Shutterstock

Ett första steg mot hållbarare vardagsprodukter

Philips lanserar nu projektet Fixables, där användare får möjlighet att själva 3D-printa reservdelar till företagets rakapparater och trimmers. Tanken är enkel: i stället för att slänga en hel produkt på grund av en trasig liten del, kan du nu ladda ner ritningen och skriva ut delen hemma.

LÄS OCKSÅ: Nya villkor från Nintendo: Piratkopiering kan kosta dig konsolen

Initiativet presenteras i en video där fokus ligger på att förenkla reparationer och minska onödigt avfall. Det är ett sätt för Philips att utforska hur 3D-teknik kan användas för bättre hållbarhet i konsumentprodukter.

Samarbetar med 3D-jätten Prusa

Enligt Engadget är Fixables ett samarbete mellan Philips, Prusa Research och reklambyrån LePub. Ritningarna till reservdelarna finns tillgängliga via Printables, en plattform skapad av Prusa. I dagsläget är projektet endast tillgängligt i Tjeckien – hemmaplan för Prusa – där Philips också hoppas nå ut till en redan aktiv ”maker”-community.

LÄS OCKSÅ: Blodtrycksvarningar och satellit-sms – detta kan bli nytt i Apple Watch Ultra 3

Börjar med en enda del – men fler är på gång

Just nu finns det bara en reservdel att skriva ut: en kam för OneBlade-trimmern. Men på Fixables-webbplatsen finns tydliga tecken på att fler delar är på väg. Två nya ritningar är märkta med ”Vi jobbar på det” och tre ytterligare symboler antyder kommande planer – även om inga detaljer finns än.

Det finns också möjlighet för användare att själva skicka in önskemål på vilka delar de vill kunna 3D-printa.

Begränsningar och utmaningar

Allt är dock inte guld och gröna skogar. Kvaliteten på den utskrivna delen beror helt på vilket material som används – och det är långt ifrån alla som har en 3D-skrivare hemma. Men Philips påpekar att många bibliotek, skolor och makerspaces kan erbjuda tillgång till 3D-utrustning.

Det här är alltså fortfarande ett tidigt testprojekt. Men det signalerar något större: att stora varumärken börjar ta reparation och hållbarhet på allvar, och ser potentialen i 3D-teknik som en lösning.

LÄS OCKSÅ: Mobilanvändare varnas: Radera dessa appar omedelbart

"Håller koll på tekniken, innovationerna och nyheterna som förändrar världen – och delar det viktigaste med dig. Kort, koncist och alltid aktuellt."

Annons