Mobiler
Laddaren sitter i hela tiden? Så mycket kostar det dig varje år
Det är inte HELT gratis att ha mobiltelefonens laddare i vägguttaget hela tiden.

Många har laddaren ansluten dygnet runt, men de flesta är inte medvetna om att det faktiskt kan kosta en del.
Det visar en ny analys från det danska kunskapscentret Bolius, som undersökt kostnaderna för att låta laddare sitta kvar i uttaget – även när de inte används.
Det rapporterar MereMobil.
Så mycket kostar det
Enligt Bolius’ beräkningar kostar det bara mellan cirka 1,50 och 4,50 kronor per år att låta en mobiltelefonladdare, tillverkad efter 2022, sitta ansluten utan att ladda.
Beräkningen utgår från ett elpris på mellan 2,30 och 3,90 kronor per kWh. Om elpriset skulle stiga till 7,75 kronor per kWh, skulle kostnaden ändå bara bli omkring 6,50 kronor per år.
EU:s regler håller nere kostnaderna
Europeiska kommissionens direktiv har haft stor påverkan på dessa låga kostnader, tack vare hårda krav på hur mycket el elektroniska apparater får dra i standbyläge.
Före 2010 fick laddare ha ett standbyförbrukning på upp till 0,5 Wh. För produkter som såldes mellan 2011 och 2022 sänktes gränsen till 0,30 Wh, och för modeller tillverkade efter 2022 är gränsen bara 0,10 Wh.
Reglerna innebär att även äldre laddare, som inte följer dagens krav, inte nödvändigtvis är stora energislukare. I det dyraste fallet (Bolius’ exempel) är standbykostnaden ändå bara cirka 19 kronor per laddare och år.
Att dra ur laddaren efter användning kan kännas som en liten insats för miljön och plånboken – men enligt Bolius’ analys är den ekonomiska besparingen minimal.
Så om du är en av dem som alltid har laddaren i – ingen anledning till panik.