Följ oss här

Google

Så vill Googles före detta vd rädda AI från sin egen undergång

AI:s växande energibehov tvingar fram nya idéer – tidigare Google-chefen satsar på omloppsbanan.

Publicerad

d.

Google
Tada Images / Shutterstock

En oväntad comeback – nu i rymdindustrin

Eric Schmidt, Googles tidigare vd och en av de mest inflytelserika teknikprofilerna under 2000-talet, har gjort en överraskande återkomst – den här gången som vd för det privata rymdföretaget Relativity Space. Efter att ha köpt en majoritetspost i bolaget vill han nu lösa ett problem som hotar framtidens AI: energibrist, skriver TechSpot

LÄS OCKSÅ: Temu slutar skeppa varor från Kina till USA

AI-data kräver enorma mängder el

Under ett förhör i den amerikanska kongressen slog Schmidt fast att datacenter för AI håller på att bli ett gigantiskt energiproblem. Han jämförde: ett kärnkraftverk producerar omkring 1 gigawatt – men nya AI-datacenter kan kräva upp till 10 gånger mer. Enligt honom kan behovet växa med ytterligare 29 gigawatt inom några år, och hela 67 gigawatt till år 2030.

”Det handlar om en industriell skala som jag aldrig sett tidigare,” varnade han.

Rymden som lösning på jordens gränser

Tanken? Att skicka upp datacenter i omloppsbana, där de kan drivas direkt av solenergi – utan att belasta jordens redan ansträngda elnät. Schmidt tror att den enda hållbara lösningen är att börja hämta energi där den finns i överflöd: i rymden.

LÄS OCKSÅ: Spotify utmanar Apple – nu blir det enklare att betala via webben

Relativity Space – en nyckelspelare i raketutvecklingen

Relativity Space, som grundades 2015, bygger just nu raketen Terran R – en tung lyftraketen som delvis tillverkas med 3D-printing och ska kunna bära 33 ton last till låg omloppsbana. Genom att ta kontroll över företaget får Schmidt direkt tillgång till ett av få rymdföretag som inte styrs av miljardärer som Elon Musk eller Jeff Bezos.

En idé på gränsen till science fiction

Men Schmidt har inte bara visioner – han vet också att utmaningarna är enorma. Att placera datacenter i rymden är i teorin möjligt, men kan vara både tekniskt och ekonomiskt ogenomförbart med dagens raketteknik. Dessutom finns risken att hela AI-boomen spricker, vilket skulle göra hela satsningen onödig.

LÄS OCKSÅ: OpenAI backar – tar bort uppdatering som gjorde ChatGPT ”överdrivet inställsam”

"Håller koll på tekniken, innovationerna och nyheterna som förändrar världen – och delar det viktigaste med dig. Kort, koncist och alltid aktuellt."

Annons