Säkerhet
10 misstag folk fortfarande gör när de handlar på nätet: detta kan bli dyrt
Handlar du på nätet utan att tänka efter?
Upptäck de 10 vanligaste misstagen som fortfarande lurar miljontals – och lär dig hur du skyddar dig själv.

Även om de flesta handlar på nätet utan att tänka efter, gör många fortfarande klassiska misstag som kan leda till ekonomiska förluster, identitetsstöld eller bedrägeri. Internet är en fantastisk plats att handla på – men bara om man undviker de största fallgroparna.
Här är de 10 vanligaste misstagen folk fortfarande gör när de handlar online.
1. Handlar på okända sidor utan research

Många blir fortfarande lurade genom att handla på webbplatser utan att kontrollera deras trovärdighet. Avsaknad av recensioner, brist på kontaktinformation eller dåligt språk på sidan är tydliga varningssignaler som många ignorerar.
2. Använder osäkra betalningsmetoder

Banköverföringar eller okända betalningstjänster ger liten konsumentskydd. Många låter sig lockas av ”extra rabatt” vid sådana betalningar men förlorar samtidigt möjligheten att få pengarna tillbaka vid problem.
3. Ignorerar varningar från bank eller webbläsare

Både webbläsare och banker varnar vid misstänkta webbplatser. Ändå väljer många att ignorera dessa varningar i jakten på ett bra erbjudande – och riskerar att bli lurade.
4. Lämnar ut för mycket personlig information

Bedrägerisajter ber ofta om onödigt mycket information: födelsedatum, personnummer, kopia av ID. Dessa uppgifter kan användas för identitetsstöld och bör aldrig delas i onödan.
5. Använder svaga eller återanvända lösenord

Att använda samma lösenord på flera sajter gör dig extremt sårbar. Om en butik hackas kan angripare få tillgång till alla dina konton, inklusive bank och sociala medier.
6. Accepterar falska erbjudanden utan att läsa villkoren

”Få en iPhone för 10 kronor” döljer ofta abonnemang eller bindningar. Många fastnar i dolda avtal eftersom de inte läser det finstilta innan köpet.
7. Handlar över offentliga Wi-Fi-nätverk utan VPN

Att handla via öppna Wi-Fi-nätverk på café eller flygplats är riskabelt. Hackare kan fånga upp betalningsuppgifter om anslutningen inte är krypterad.
8. Kontrollerar inte butikens returpolicy

Alla nätbutiker erbjuder inte rimliga returrättigheter, särskilt inte de utanför EU. Många upptäcker för sent att de inte kan returnera felaktiga eller olämpliga varor.
9. Låter sig stressas av nedräkningar och ”få i lager”-trick

Artificiell knapphet som ”endast 2 kvar!” eller ”erbjudandet löper ut om 5 minuter!” pressar konsumenter till impulsköp och ökar risken för dåliga beslut.
10. Övervakar inte sitt kontoutdrag efter köp

Efter ett köp glömmer många att hålla koll på sitt kontoutdrag. Små obehöriga debiteringar kan snabbt eskalera till större bedrägerier om de inte upptäcks i tid.