Följ oss här

Mobiler

Får du fortfarande aviseringar… från appar du trodde att du hade raderat?

Tror du att appen är borta bara för att du raderade den? Tänk om. Här är sju sätt den fortfarande följer dig.

Publicerad

d.

Du raderade appen. Du trodde att det var över. Men så dök ett meddelande upp – ett mejl, en pushnotis, en “påminnelse”. Hur är det möjligt? Och vad döljer sig egentligen bakom appar som vägrar släppa taget?

Radera betyder inte alltid radera

Foto: Zoomik / Shutterstock.com

När du avinstallerar en app tror du kanske att den är borta. Men ofta finns det data kvar – både på enheten och hos utvecklaren. Många appar skapar konton som förblir aktiva även om appen är raderad. Har du inte avslutat kontot, kan appen fortfarande kontakta dig.

Pushnotiser kan leva vidare utan appen

Foto: New Africa / Shutterstock.com

Vissa notiser kommer inte från själva appen, utan genom operativsystemet. Både Apple och Google har system där appar registrerar en “kanal” för pushnotiser som inte automatiskt tas bort. Det innebär att du kan få notiser även efter att du trodde att appen var borta.

Din e-post är fortfarande en ingång

Foto: one photo / Shutterstock.com

De flesta appar kräver e-postadress vid registrering. Den används ofta för att skicka “påminnelser” eller försök att få dig tillbaka. Det är en del av det marknadsförare kallar re-engagement. Vissa utskick är manuella, andra drivs av automatiska system som kan pågå i flera år – om du inte själv väljer att avanmäla dig.

Appfamiljer delar information

Foto: Melnikov Dmitriy / Shutterstock.com

Om du har raderat en app från ett företag du fortfarande använder andra tjänster från (som Meta, Google eller Microsoft), kan data fortfarande delas internt. Att radera Facebook-appen betyder inte att Messenger, Instagram eller andra kopplade tjänster förlorar tillgång till dina beteendedata.

Vissa appar gömmer sig i bakgrunden

Foto: pathdoc / Shutterstock.com

Särskilt på Android kan appar lämna efter sig komponenter som inte tas bort vid vanlig avinstallation. Det gäller framför allt appar med systembehörighet som körs i bakgrunden med tillgång till t.ex. platsdata eller internet. De kan fortsätta fungera tills du manuellt rensar cache och data – eller återställer hela telefonen.

Du måste ta bort kontot – inte bara appen

Foto: Primakov / Shutterstock.com

Vill du verkligen bort från en app måste du logga in och ta bort kontot – inte bara ta bort ikonen. Och även då kan det vara krångligt: många plattformar sparar säkerhetskopior i flera månader (vissa upp till ett år) efter att du bett dem radera allt. Du är kanske borta från ytan, men finns kvar i bakgrunden.

Det digitala efterlivet – eller digital förföljelse?

Foto: RoBird / Shutterstock.com

Det känns som ett eko: något du trodde var avslutat som fortfarande gör sig påmint. Det kan vara harmlöst – eller riktigt obehagligt. Tekniken glömmer långsamt, och radera är sällan slutgiltigt. Vill du verkligen bort krävs mer än ett tryck. Det kräver kontroll – och tålamod.

Annons