Nyheter
Musk styr med järnhand – techbranschen vågar inte protestera
Elon Musk får fria tyglar i Washington – men bakom kulisserna växer missnöjet: ”Vi skäms alla

Elon Musk har blivit en nyckelspelare i president Donald Trumps omformning av USA:s statsapparat.
Genom den så kallade Doge-enheten har han lett brutala nedskärningar i myndigheter som USAID, NOAA och utbildningsdepartementet. Men i Silicon Valley råder en annan stämning – en blandning av oro, skam och tystnad.
LÄS OCKSÅ: Toppchef lämnar Tesla – aktien störtdyker efter ny smäll
Från hyllad visionär till fruktad maktspelare
Inom techvärlden har Elon Musk länge varit en idol. Men den bilden håller på att spricka. Trots att vissa fortfarande ser honom som en effektiv ledare, vågar allt färre uttrycka kritik offentligt. Enligt uppgifter till Politico fruktar många inom branschen att bli utsatta för personliga attacker – eller förlora sina affärer.
– Skräckväldet är på riktigt, säger Niki Christoff, grundare av strategifirman Christoff & Co.
En bransch som tappat rösten
Startup-grundare, investerare och ingenjörer vittnar om en förändrad kultur. Techvärlden har gått från öppen debatt till tyst lojalitet – eller rädsla. Att säga fel sak kan numera innebära både yrkesmässiga och personliga konsekvenser. En Teslaanställd uttrycker det så här:
LÄS OCKSÅ: Branschlarm: Tesla sjunker i värde – här är varför
– Vi skäms alla över Musk vid det här laget, men det muttras bara om det över lunch.
Trumps techallierade förändrar spelplanen
Bakom förändringen ligger ett maktskifte. Flera av de mest inflytelserika techmiljardärerna har tagit tydlig ställning för Trump, vilket gör att många i branschen känner sig politiskt bakbundna. Dessutom har en osäker arbetsmarknad bidragit till att människor håller inne med sin kritik.
– Det är helt enkelt för dyrt att säga vad man tycker, säger en källa inom Tesla.
Slarv, panik och ett växande missnöje
Doge-enheten må vara effektiv, men metoderna ifrågasätts. Investerare kallar nedmonteringen av myndigheterna för ”katastrofalt riskabel” – inte minst eftersom arbetet ofta präglas av slarv och felaktiga siffror. Men få vågar säga något, av rädsla för att deras företag ska förlora viktiga kontrakt med staten.
LÄS OCKSÅ: Trump ger TikTok ännu en chans – ny deadline för att undvika förbud
– Alla är rädda för att hamna på svarta listan, säger Niki Christoff.
Kritiken kan komma – men inte än
Enligt Christoff är tystnaden en form av självbevarelsedrift. Ingen vill riskera sin framtid. Men hon tror också att en vändpunkt kan komma – särskilt om techbolagen börjar drabbas ekonomiskt av Musks hårdföra politik.
– Men där är vi inte riktigt än.