Streaming
Amazon lanserar nytt streamingkoncept – men vem vill ha det?
Amazon Prime går ut med stor entusiasm om en ny streamingtjänst för sina abonnenter. Men är detta verkligen något som någon har bett om?

Ett märkligt tillskott i streamingvärlden
Streamingvärlden har på senare tid präglats av höjda priser, ökad reklam och restriktioner kring kontodelning. Nu hakar även Amazon på trenden med sitt senaste tillskott: en ny Prime-kanal i Tyskland som kombinerar det sämsta av traditionell tv och modern streaming.
LÄS OCKSÅ: Netflix i Storbritannien blir dyrare – påverkar det dig?
Från och med den 17 april kommer Prime-kanalen att sända linjär tv via streaming, där innehållet hämtas från det ordinarie Prime Video-utbudet. Precis som på vanlig tv kan tittarna inte välja vad som sänds, men de får däremot räkna med avbrott för reklam – trots att de redan betalar för en Prime-prenumeration. För att ta del av detta ”erbjudande” krävs dessutom internetuppkoppling och ett aktivt Prime-konto, skriver Giga.
Kommer det till Sverige?
För närvarande finns det ingen information om att Amazons nya linjära streamingkanal, som lanseras i Tyskland, kommer att introduceras i Sverige. Amazon har inte meddelat några planer på att expandera denna specifika tjänst till den svenska marknaden ännu.
LÄS OCKSÅ: Musikstreamingduellen: Är Spotify bättre än YouTube Music?
Amazon vinner – tittarna förlorar
För den som ogärna gör aktiva val om sitt tv-tittande och enbart vill se Amazon-innehåll kan denna kanal vara en lösning. För alla andra framstår det snarare som en udda och onödig funktion. Syftet är tydligt: att skapa fler reklampauser som Amazon kan sälja vidare till annonsörer.
LÄS OCKSÅ: YouTube utmanar Spotify – lanserar billigare Premium-alternativ
Den som avfärdar detta med att ”man kan ju bara låta bli att titta” missar den större bilden. Streamingbolagens misslyckade satsningar slutar ofta med att notan skickas vidare till användarna i form av höjda priser och fler reklaminslag. Och i det här fallet verkar det vara en given utveckling.
Så frågan är: Behöver vi verkligen ännu en tjänst som ingen har bett om – och som i slutändan bara gör streamingupplevelsen