Följ oss här

Sociala medier

Skärmtid och välmående: Vad forskningen egentligen säger om ungas digitala vanor

Undersökningen bygger på svar från nästan 3 500 barn och unga samt 2 400 föräldrar.

Publicerad

d.

Foto: Shutterstock

En ny analys från Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen  i Danmark visar att det inte finns en tydlig koppling mellan skärmtid och hur väl barn och unga mår.

Men tonårstjejer och unga med låg självkontroll pekas dock ut som mer utsatta grupper.

Majoriteten trivs med sociala medier

Undersökningen bygger på svar från nästan 3 500 barn och unga samt 2 400 föräldrar. Resultaten visar att de flesta unga upplever sociala medier som positiva. Hela 94 procent säger att de ofta, mycket ofta eller alltid har roligt när de använder sociala medier, skriver danska Mobilsiden

I genomsnitt använder barn och unga sociala medier i ungefär 2 timmar och 40 minuter per dag, med plattformar som TikTok, Facebook, Snapchat, Instagram och YouTube i centrum. Trots den långa skärmtiden upplever endast en femtedel av unga i åldern 11-25 år att de i viss mån är beroende av sociala medier.

Beteendeforskaren Andreas Maaløe Jespersen från Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen berättar för DR att forskarna själva blev förvånade över resultaten. ”Vi kunde inte se någon tydlig skillnad mellan att använda skärmen i två eller fyra timmar per dag. För många handlar det snarare om att de faktiskt njuter av att vara på sociala medier. Föräldrar bör därför inte enbart fokusera på skärmtidens längd, utan snarare på hur deras barn mår när de använder den,” säger han.

Tonårstjejer och unga med låg självkontroll är mer utsatta

Trots den generellt positiva bilden pekar studien på att vissa grupper är mer sårbara för negativa effekter av skärmanvändning.

För tonårstjejer i åldern 13-17 år är genomsnittlig skärmtid 3 timmar och 34 minuter per dag. Hela 31 procent i denna grupp visar tecken på moderat till allvarligt beroende av sin mobil och sociala medier, vilket kan ha en negativ påverkan på deras skoltrivsel.

En annan utsatt grupp är unga med låg självkontroll. De upplever större svårigheter att själva reglera sin skärmtid och fastnar lättare i ett mönster av överdriven användning. I genomsnitt tillbringar de 25 minuter mer per dag på sociala medier än sina jämnåriga.

Trots dessa utmaningar är det fortfarande en stor andel unga som ser sociala medier som något positivt: 64 procent upplever dem som roliga och 35 procent finner inspiration i dem.

Sociala medier designade för att skapa beroende

Även om studien avfärdar en direkt koppling mellan skärmtid och trivsel, kvarstår frågor kring hur sociala medier är utformade. Stora techbolag, särskilt TikTok, bygger sina plattformar för att vara beroendeframkallande genom att manipulera hjärnans belöningssystem. Funktioner som oändlig scrolling är medvetet skapade för att behålla användare så länge som möjligt, vilket i vissa fall kan leda till stress och minskad trivsel.

Undersökningen visar alltså att det inte är själva skärmtiden som är den stora frågan, utan hur sociala medier används och hur de påverkar olika individer på olika sätt.

Annons
Klicka för att kommentera

Skicka ett meddelande

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *