Nyheter
Allvarliga anklagelser mot OnePlus
Amerikanska lagstiftare fruktar att känslig användardata skickas till Kina.

OnePlus-telefoner står nu inför allvarliga anklagelser i USA, där två kongressledamöter har vänt sig till Handelsdepartementet.
De uppmanar till en granskning av huruvida OnePlus-smartphones potentiellt skickar känslig användardata tillbaka till Kina, rapporterar Reuters.
Orosmolnet bygger på obekräftade uppgifter från ett kommersiellt företag, som hävdar att OnePlus-enheter “möjligen” samlar in och överför privata uppgifter och skärmbilder.
Trots att inga konkreta bevis har lagts fram kan ärendet få allvarliga konsekvenser för OnePlus om anklagelserna visar sig stämma.
Läs också: TEST: Roborock Saros 10 – elegant och kraftfull städrobot
Omfattning och möjliga konsekvenser
Handelsdepartementet har uppmanats att specifikt utreda om OnePlus-enheter samlar in och överför data på det sätt som beskrivits.
Det är dock viktigt att notera att en inledd utredning inte automatiskt innebär ett försäljningsförbud för OnePlus-telefoner i USA.
Om OnePlus skulle befinnas skyldiga till att ha överfört användardata till Kina är det mer sannolikt att företaget tvingas genomföra korrigerande åtgärder – ett scenario som fortfarande är ovisst.
Ett mönster av amerikansk misstänksamhet mot kinesisk teknik
Fallet med OnePlus bör ses i ljuset av ett växande mönster där amerikanska myndigheter ingriper mot kinesiska teknikföretag – även när dessa verkar inom ramarna för gällande regler.
Läs också: Hörlurar i världsklass | Test av Bowers & Wilkins Px7 S3
Ett tydligt exempel är TikTok, som trots att man uppfyllt alla krav och ingått ett avtal med Oracle 2022 om hantering av amerikansk användardata, fortfarande möter hård kritik. Biden-administrationen agerade kraftfullt, och tidigare president Donald Trump förlängde upprepade gånger tidsfristen för att TikTok skulle säljas – eller förbjudas helt i USA.
Dessa fall tyder på att ett försäljningsförbud mot OnePlus inte är osannolikt, även utan bevis för att företaget hanterat användardata felaktigt.
Jämförelserna med Huawei är uppenbara. Redan före Trumps tid i Vita huset hamnade Huawei i skottlinjen – baserat på misstankar snarare än bevis. Idag är Huawei i praktiken utestängt från smartphonemarknaden utanför Kina.
Dominoeffekt: Vem står näst på tur?
OnePlus är inte en dominerande aktör på den amerikanska marknaden. Trots det finns en oro för att ett eventuellt obefogat förbud mot OnePlus kan bana väg för förbud mot andra kinesiska tillverkare.
Läs också: TEST I Mova V50 Ultra är en imponerande städrobot
Frågan väcks om Motorola kan bli nästa mål, när amerikanska politiker inser att varumärket ägs av kinesiska Lenovo.
Ett försäljningsförbud mot Motorola skulle få betydligt större konsekvenser för den amerikanska smartphonemarknaden än ett mot OnePlus.
Motorola-telefoner är en hörnsten i budgetsegmentet, i nivå med Samsungs Galaxy A-serie. Enligt siffror från Counterpoint Research för fjärde kvartalet 2024 har Motorola tio procent av marknaden i USA, vilket gör dem till tredje största aktör efter Apple och Samsung, enligt Android Authority.
Motorolas telefoner säljs dessutom brett via de största mobiloperatörerna och detaljhandelskedjorna, vilket säkrar en stark närvaro.
Läs också: Det här är toppen av vikbara telefoner | Test av Motorola Razr 60 Ultra
OnePlus och Motorola är heller inte ensamma kinesiska varumärken i landet. TCL är också en väletablerad aktör i segmentet för kontantkortstelefoner och säljs bland annat av T-Mobile, Verizon och Walmart.
Mer om ärendet: OnePlus har i skrivande stund inte kommenterat anklagelserna.
Läs också: Så stora har Power blivit efter uppköpet av MediaMarkt