Sociala medier
10 saker vi inte pratar om när vi pratar om sociala medier
Vi scrollar, postar och gillar – men pratar sällan om vad det gör med oss. Här är sidorna av sociala medier som sällan syns i flödet, men som påverkar oss på djupet.

Vi pratar om likes, algoritmer och trender. Men det finns sidor av sociala medier som är osynliga, men samtidigt mycket verkliga.
Här är de saker vi sällan sätter ord på – men som påverkar oss varje dag.
1. Det dolda kravet på att ständigt visa upp sig

Sociala medier belönar den som är aktiv, synlig och uppdaterar ofta. Men det skapar ett tryck att alltid vara ”på” – även när du behöver vila. Livet blir ett innehållsprojekt snarare än något du lever.
2. Du förändras utan att märka det

Du tror att du är dig själv online, men anpassar dig efter likes, kommentarer och trender. Kanske skriver du annorlunda, vinklar bilder, undviker vissa ämnen. Din identitet skiftar, lite i taget.
3. Algoritmerna formar dina åsikter

Du tror att du får se det du vill. Men det är det du ser som formar vad du tycker. När du ser samma sak om och om igen, blir det till din verklighet – utan att du ifrågasätter den.
4. Likes och visningar känns som bekräftelse

Ett hjärta. En kommentar. Det är inte bara siffror – det triggar din hjärna och din självbild. Vi vet att det inte betyder något, men det känns som det gör det – och det är farligt.
5. Du scrollar för att fly, inte för att hitta

Vi säger att vi ”kollar vad som händer”. Men ofta scrollar vi för att slippa tystnad, oro eller tristess. Det fungerar i stunden, men lämnar ett tomrum efteråt.
6. De digitala hierarkierna vi återskapar

Vem har flest följare? Mest engagemang? Blåa bockar och synlighet skapar rangordning. Det blir en digital skolgård, där vissa får plats – och andra försvinner.
7. Du blir konstant övervakad och profilerad

Varje klick, paus och reaktion sparas. Plattformarna vet vad du gillar innan du vet det själv. Du blir analyserad – inte för att hjälpas, utan för att hållas kvar.
8. De flesta mår sämre än de visar

Vi vet att folk bara lägger upp det fina. Men vi glömmer det. Vi jämför oss med andras toppar och känner oss otillräckliga. Ingen visar oro, skam eller ensamhet.
9. Vi pratar sällan om vad vi förlorar

Tid, fokus, närvaro, sömn. Sociala medier tar, lite i taget. Och när vi inser det är skadan ofta redan skedd.
10. Du är aldrig ensam – men aldrig riktigt nära

Du har meddelanden, notiser och likes. Du är alltid uppkopplad. Men många känner sig ensammare än någonsin. Det digitala bruset ersätter inte äkta kontakt.