AI
Framtidens forskarhjälp? Ny AI-plattform från FutureHouse vill påskynda vetenskapliga genombrott
Fyra AI-verktyg lanserade – men ännu inga banbrytande resultat.

Den Eric Schmidt-stödda ideella organisationen FutureHouse har precis lanserat sitt första stora AI-verktygspaket. Målet? Att utveckla en fullfjädrad ”AI-forskare” inom tio år – ett digitalt komplement som ska kunna stötta vetenskaplig forskning i allt från litteratursökningar till experimentplanering.
LÄS OCKSÅ: Inget som världen sett: Samsungs galnaste mobilidé någonsin
AI för forskning – en växande trend
Att AI och vetenskap allt oftare nämns i samma andetag är ingen slump. Google presenterade nyligen sin egen “AI-co-scientist” och både OpenAI och Anthropic har talat varmt om hur AI kan revolutionera medicinsk forskning. Men samtidigt är många forskare skeptiska. De ser dagens AI som för opålitlig för att kunna bidra på riktigt, det skriver TechCrunch.
Fyra AI-verktyg – med olika uppgifter
FutureHouse har döpt sina fyra verktyg till Crow, Falcon, Owl och Phoenix:
- Crow kan läsa vetenskapliga artiklar och besvara frågor om innehållet.
- Falcon går djupare och söker i vetenskapliga databaser.
- Owl identifierar tidigare forskning inom ett visst område.
- Phoenix hjälper forskare att planera kemiska experiment.
Enligt FutureHouse är deras AI unikt genom att ha tillgång till en stor mängd öppna forskningsartiklar och kunna resonera mer transparent i flera steg.
LÄS OCKSÅ: Är din iPhone redo för iOS 19? Här är modellerna som stöds
Målet: Snabbare upptäckter – men vägen dit är lång
Än så länge har FutureHouse dock inte lyckats bidra med några nya vetenskapliga genombrott. AI:s brist på kreativ problemlösning och förmåga att hantera oväntade variabler gör att dess roll i vetenskapliga sammanhang fortfarande ifrågasätts. Tidigare försök från andra aktörer – som Googles GNoME – har också visat sig överskattade när man i efterhand granskat resultaten.
Risker och osäkerhet bromsar adoptionen
AI:s tendens att ”hallucinera” – alltså hitta på felaktiga eller påhittade fakta – är ett stort hinder. Det gör forskare försiktiga med att använda AI i arbeten som kräver extrem noggrannhet. FutureHouse medger själva att särskilt Phoenix-verktyget kan begå misstag.
LÄS OCKSÅ: Världens minsta pacemaker injiceras med spruta – drivs av ljus och försvinner av sig själv
“Vi lanserar detta nu i en anda av snabb utveckling,” skriver organisationen i ett blogginlägg. “Vi välkomnar feedback från användare.”