Mobiler
Skärmarna lockar – men att lägga undan mobilen gör oss inte mer fokuserade på jobbet
Ny studie: Vi ersätter bara mobilen med datorn när vi vill undvika jobbiga uppgifter.

Svårt att koncentrera dig? Du är inte ensam
Du sitter och jobbar, men så plingar det till. Ett meddelande från Instagram. Ett klipp på TikTok. En ny match på Tinder. Och plötsligt är du långt ifrån det du egentligen skulle göra. Det här är vardag för många – men att lägga mobilen i ett annat rum hjälper inte alltid, visar en ny studie från London School of Economics.
LÄS OCKSÅ: Toppchef lämnar Tesla – aktien störtdyker efter ny smäll
Mobilen utom räckhåll – men distraktionerna fortsätter
I studien deltog 22 personer som fick jobba i ett rum i två dagar. Ena dagen hade de mobilen bredvid sig, andra dagen låg den 1,5 meter bort. Men resultatet var tydligt: deltagarna blev lika distraherade oavsett om mobilen var nära eller inte.
Skillnaden? När mobilen inte var till hands, använde de datorn istället. Facebook, nyheter, meddelanden – samma mönster, bara en annan skärm, skriver Videnskab.dk.
Det är inte mobilen som är problemet
Forskarna bakom studien menar att det inte är själva mobilen som stör oss, utan våra vanor. Det handlar om hur vi använder våra digitala prylar – inte bara att de finns där.
LÄS OCKSÅ: Nej, du kan inte spegla din iPhone i Sverige – tack, EU
– Vi har lärt oss att fly till något lätt och underhållande när en uppgift känns jobbig eller tråkig, säger Dr. Maxi Heitmayer, huvudförfattare till studien.
Forskare: Vi måste jobba med våra digitala vanor
Anne Marie Kristensen, forskare vid Köpenhamns universitet, är inte förvånad över resultatet. Hon har studerat hur vi påverkas av digitala störningar.
– Mobilförbud är ingen lösning i sig. Problemen uppstår för att tekniken är byggd för att hålla oss kvar, säger hon.
Hon menar att vi istället borde lära oss att hantera frestelserna. Och att det inte alltid är dåligt att använda mobilen under arbetsdagen – ibland handlar det faktiskt om jobbrelaterade saker.
LÄS OCKSÅ: Elbilsjätten i fritt fall – historiskt ras för Tesla
Det handlar inte bara om doomscrolling
Enligt Anne Marie Kristensen är det fel att se allt mobilanvändande som negativt.
– Det är inte svart eller vitt. Ibland använder vi sociala medier eller chattar för att kommunicera om jobbet. Problemet är att vi ofta fastnar längre än vi tänkt på grund av notifikationer och annat som pockar på vår uppmärksamhet, säger hon.
Fler svagheter i studien
Studien har vissa begränsningar. Bara 22 personer deltog – och alla var unga vuxna i London, rekryterade via universitetets e-postlista. De arbetade dessutom på sina privata datorer, inte arbetsdatorer. Det är långt ifrån en typisk arbetsplats.
– Att sitta ensam i ett rum är inte samma sak som att jobba på ett kontor med kollegor, säger Kristensen. I verkligheten kan arbetsmiljön göra att vi känner oss mer motiverade att fokusera.
Digitala distraktioner försvinner inte – vi måste lära oss hantera dem
Trots svagheterna pekar studien på en viktig sak: distraktioner är här för att stanna. Och vi måste hitta sätt att leva med dem.
– Forskning visar att vi kan träna upp vår förmåga att stå emot digitala frestelser, säger Kristensen.
Hon arbetar just nu med ett forskningsprojekt som testar ett undervisningsprogram för skolelever. Syftet? Att få unga att reflektera över sitt digitala beteende – och bli bättre på att hantera det.