Mobiler
10 enkla sätt att avslöja en bedragare på nätet
Bedragare finns överallt på nätet – men med dessa 10 knep blir du svårare att lura.

Nätets frihet gör det enkelt att handla, kommunicera och hitta information – men det är också fullt av fällor.
Här är 10 konkreta och enkla sätt att upptäcka en nätbedragare innan du går i fällan.
Kontrollera e-postadressen – inte bara avsändarens namn

Många bedragare använder namn som ser officiella ut (som ”Skatteverket” eller ”PostNord”), men kikar du på själva mejladressen avslöjas bluffen. Om adressen slutar med något konstigt som @skatt-info.ru eller @postnordkundtjanst.com är det ett tydligt varningstecken.
Leta efter stavfel och konstig grammatik

Riktiga företag korrekturläser sina texter. Bedragare gör sällan det. Om det finns flera stavfel, konstiga formuleringar eller maskinöversatt text är det en stark indikator på att något är fel.
Kolla webbadressen – detaljerna avslöjar bluffen

Falska sidor försöker efterlikna de riktiga med snarlika adresser. Ett exempel: www.bankid-sakerhet.se är inte samma som www.bankid.se. Titta noga på vad som står precis före .se eller .com.
Fråga dig själv: ”Påskyndar de mig att agera?”

Tidspress är bedragarens favoritvapen. Om du måste logga in eller betala omedelbart för att inte förlora kontot är det troligen bluff. Seriösa aktörer ger dig tid att tänka.
Googla delar av meddelandet

Om du är osäker, sök på ett utdrag ur mejlet. Ofta dyker det upp varningar på forum, nyhetssajter eller banker. Det är en snabb metod för att avslöja kända bedrägerier.
Misstänkt bilaga? Öppna den inte

Bedragare skickar ofta bilagor i form av zip-filer, .exe-filer eller Word-dokument med virus. Öppna aldrig en bilaga från någon du inte är helt säker på.
Kontrollera kontaktuppgifterna – finns de?

Saknas adress, telefonnummer eller korrekt e-post är det en röd flagga. Om kontaktinformationen är vag eller ser konstgjord ut – dubbelkolla den i Google.
Använd whois för att se vem som äger webbsidan

Via sidor som whois.com kan du se när en hemsida registrerades. Påstår de vara etablerade sedan 2005 men domänet är 3 veckor gammalt? Då är det troligen fejk.
Titta på betalningsalternativen

Om du bara kan betala med kryptovaluta, Swish till privatperson eller presentkort bör du dra öronen åt dig. Seriösa aktörer erbjuder faktura, kort eller andra spårbara metoder.
Lita på magkänslan

Om något känns minsta lilla fel – avstå. Din magkänsla fångar ofta upp saker innan hjärnan gör det. Bättre att vara misstänksam en extra gång än att bli lurad.