Följ oss här

Säkerhet

Säkerhetshål du kanske har i ditt hemnätverk

Ditt hemnätverk kan ha allvarliga svagheter utan att du vet det. Här är 10 säkerhetshål du bör täppa till direkt.

Publicerad

d.

Wi-Fi som fungerar betyder inte automatiskt att det är säkert. Många hemmanätverk har dolda svagheter som kan utnyttjas av hackare.

Här är 10 saker du bör kontrollera innan någon annan gör det.

Du använder fortfarande standardnamn och -lösenord på routern

Foto: Alones / Shutterstock.com

Om ditt nätverk fortfarande heter ”TP-Link123” eller liknande, och du aldrig ändrat standardlösenordet, är du ett enkelt mål. Hackare känner till dessa färdiginställningar och söker aktivt efter dem. Byt namn och lösenord direkt för bättre skydd.

Du har inte ändrat routerns administratörsinloggning

Foto: Michael Traitov / Shutterstock.com

De flesta glömmer att routern har ett separat administratörslösenord för inställningarna. Om det fortfarande är ”admin/admin” kan vem som helst logga in och ta kontroll över nätverket. Logga in på routern och sätt ett starkt, unikt lösenord.

Du använder inte WPA3 – eller minst WPA2

Foto: Stokkete / Shutterstock.com

Säkerhetsprotokollet på nätverket spelar stor roll. Om du använder WEP eller äldre WPA är det mycket osäkert. WPA3 är bäst, men WPA2 är fortfarande bra. Kolla vad din router använder och uppdatera vid behov.

Nätverket är synligt för hela grannskapet

Foto: Vitalii Vodolazskyi / Shutterstock.com

Om ditt SSID är publikt kan alla i närheten se och försöka ansluta. Du kan gömma det, så att endast de som vet namnet kan söka upp det. Det är inte 100 % säkert, men ger ett extra lager av skydd.

Du har inget gästnätverk – eller det är helt öppet

Wifi
Kamil Urban / Shutterstock.com

Ett gästnätverk låter besökare använda internet utan att nå dina enheter. Om du inte har ett, delar alla samma nätverk. Och om det är aktivt men utan lösenord är det fritt för vem som helst att ansluta.

Du uppdaterar aldrig routerns firmware

Foto: Casezy idea / Shutterstock.com

Routern har programvara som behöver uppdateras. Tillverkare släpper uppdateringar för att täppa till säkerhetshål. Om du aldrig kollar, kan gamla sårbarheter vara kvar. Gå till tillverkarens webbplats och ladda ner senaste versionen.

Du har för många enheter anslutna – och känner inte igen alla

Foto: A_stockphoto / Shutterstock.com

Om det finns många enheter anslutna och du inte vet vad de är kan obehöriga vara inkopplade. Det kan vara grannen du gav lösenordet till 2021. Gå igenom enhetslistan i routern och ta bort okända.

Du har UPnP aktiverat

Foto: fizkes / Shutterstock.com

Universal Plug and Play är smidigt, men ett känt säkerhetshål. Det låter enheter öppna portar automatiskt, vilket kan utnyttjas. Om du inte vet att du behöver det – stäng av det.

Du har inga aviseringar eller översikt över trafiken

Foto: Tapati Rinchumrus / Shutterstock.com

Nyare routrar har funktioner för loggar, aviseringar och nätverksövervakning. Om inget av detta är på vet du inte vem som använder nätverket. Slå på det och få koll på vad som händer.

Du har aldrig kollat om nätverket blivit komprometterat

Foto: Westlight / Shutterstock.com

Om nätet är långsamt eller enheter börjar bete sig konstigt, kan någon annan använda det. Använd gratisverktyg som Fing eller routerns loggar för att kolla upp. Ett par minuters kontroll kan avslöja betydligt mer än du tror.

Annons